Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Associats a Reagrupament registren un nou partit per poder concórrer a les eleccions: Catalunya Estat

L’associació Reagrupament ja ha anunciat que no es presentarà amb aquest nom a les properes eleccions al Parlament, perquè no controla el partit polític Reagrupament Nacional Català (RNC), ara per ara en mans de Francesc Abad, Quim Benavent i Oriol Sallas, crítics amb la direcció. Per tant, ben aviat demanarà als seus associats quina marca electoral troben més oportuna: Pàtria i Dignitat (PD.Cat) -partit registrat el 8 de maig però amb un nom que ha suscitat poca acceptació entre les bases-; Front Nacional de Catalunya (FNC) -propietat de l’històric militant independentista Jordi Casacuberta-, o bé Catalunya Estat, donat d’alta dijous de la setmana passada al registre de partits polítics estatal, segons que ha sabut directe!cat. Aquest nou partit -registrat per Miquel Àngel Gràcia, Marc Viñolas, David Vinyals, Ester Ponsa i Roger Granados- s’identifica visualment amb un sobre similar al de les consultes independentistes i un gran Sí al costat del nom del partit, ‘Catalunya Estat’.

Redacció
Redacció 21/06/2010

El partit va ser donat d’alta dijous i té com a seu social la mateixa adreça que PD.Cat, l’entresòl segon del número 44 de la Ronda de Sant Pere de Barcelona, on hi ha la seu del despatx d’advocats Granados-Gràcia. Granados, precisament, també constava com a un dels tres representants legals de PD.Cat. Com aquesta mateixa formació, el seu àmbit d’actuació és Catalunya, les Illes, el País Valencià i Aragó.

Catalunya Estat Lliure
Els cinc promotors d’aquest nou partit també formen part de l’associació Catalunya Estat Lliure (CEL), promotora de dues ILP’s fallides a favor de la Constitució catalana i de la Sobirania Nacional, així com de la marxa 10mil a Brussel·les.

A l’hora de convertir l’associació en partit polític, el ministeri de l’Interior espanyol els ha impedit de registrar el nom de Catalunya Estat Lliure perquè entenia que era massa similar a l’històric Catalunya Lliure, motiu pel qual s’han acabat decantant per Catalunya Estat. Un cop donats d’alta al registre estatal, fonts del nou partit expliquen a directe!cat que miraran si poden introduir el ‘Lliure’ a la denominació oficial.

Identificació visual
Visualment parlant, el nou partit s’identifica amb un sobre molt similar al de les consultes independentistes que s’han celebrat arreu de Catalunya, així com al logotip de la Coordinadora Nacional per la Consulta Sobre la Independència. Però fonts de Catalunya Estat asseguren que el sobre de votació és un símbol comú a totes les democràcies del món quan es demana la participació dels electors, a més a més que ‘ningú no és propietari de cap símbol’. Tot amb tot, apunten la possibilitat que aquesta identificació gràfica no sigui pas encara la definitiva de la nova formació.

Doble militància
Dels cinc reagrupats promotors, Miquel Àngel Gràcia és també militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Segons els estatuts del partit republicà i la pròpia llei de partits espanyola, la doble militància no està permesa, però Gràcia afirma: ‘Conec desenes de persones amb doble militància i, per tant, vull continuar als dos partits, perquè vull que tant ERC com Catalunya Estat tendeixin d’una manera clara a assolir les quotes de llibertat que aquest país es mereix.’ Tot i això, rebla: ‘Dependrà d’ERC de si m’expulsa o no.’

A banda de Gràcia, la resta de representants legals d’aquest nou partit havien estat vinculats anteriorment a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) o bé a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Bernat Ferrer