Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Solidaritat Catalana escollirà els candidats amb llistes obertes, fet que dificultaria un acord amb Reagrupament

Més de 600 persones han atapeït l’aula magna de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB en el primer acte públic de Solidaritat Catalana per la Independència. Els seus impulsors, Joan Laporta, Uriel Bertran i Alfons López Tena han reiterat l’objectiu de forçar la proclamació unilateral d’independència política. Solidaritat Catalana ha avançat que l’assemblea prevista per a l’Onze de Setembre escollirà els candidats de la coalició amb un sistema de llistes obertes i es tanquen en banda a negociar les posicions amb altres formacions que s’hi vulguin incorporar, fet que dificultaria una entesa amb Reagrupament.

Redacció
Redacció 29/07/2010

Laporta, Tena i Bertran han superat les seves pròpies expectatives en la presentació en societat de la candidatura Solidaritat Catalana per la Independència (SI) que ja han anunciat aquest dimarts que es presentarà a les eleccions malgrat el rebuig dels partits -tant parlamentaris com extraparlamentaris- a qui van cridar a formar una gran coalició per proclamar la independència unilateral des del Parlament i després sotmetre-la a referèndum.

L’aula magna de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB s’ha quedat petita per encabir les més de 600 persones que han assistit a l’acte de presentació de SI i fins i tot desenes de persones no hi ha pogut accedir.

Els principals promotors i fundadors de SI s’han erigit en canalitzadors de l’esperit de la manifestació del 10J, en què, segons Laporta, els manifestants van clamar per la ‘unitat per la independència’. I no només això, sinó que tant Bertran com Tena han reivindicat que SI és l’oferta que millor recull l’esperit també de les consultes d’independència.

Després de constatar que 30 anys després de la recuperació de la democràcia ‘ja no hi ha risc de repressió militar ni de camps de concentració’, i que l’autonomisme ha entrat en via morta -més encara després de la sentència de l’Estatut-, Tena ha deixat clar que la independència política de Catalunya ‘només depèn de la voluntat del poble català’.

Bertran ha fet una crida a ‘creure en la utopia’ i a votar ‘amb el cor, el sentiment i la raó’ i no pas contra Montilla o Mas, sinó exclusivament a favor d’una independència que veu ‘possible’. Ha llançat tres abrandats visques a Catalunya, que han estat correspostos pel públic amb el mateix entusiasme, cosa que l’ha portat a considerar provat que tots caminen en la mateixa direcció. Això sí, ha alertat que el moviment que vol liderar ha de ‘créixer molt ràpid’ per entrar amb força al Parlament i ‘canviar el marc mental en què s’ha mogut els darrers 30 anys’ la política catalana.

Els promotors de SI han fet una crida a fer pedagogia arribant a tots els racons del país per convèncer amb exemples concrets dels avantatges que suposaria l’assoliment d’un estat propi per a Catalunya. Bertran s’ha preguntat com és possible que les enquestes situïn el suport a la independència prop del 50% i això no es reflecteixi al Parlament.

Només en un Govern independentista

Laporta, a més, ha deixat clar que no estan disposats a negociar llistes, sinó que la candidatura ha de ser votada per la fórmula de les llistes obertes, cosa que dificultaria una entesa amb Reagrupament.

Tots tres s’han compromès a entrar només en un govern que assumeixi el seu pilar, és a dir la proclamació unilateral d’independència la pròxima legislatura. I, segons Bertran, buscaran ser si més no decisius al Parlament. I si han de fer oposició, ja ha avisat que la faran ‘dura i contundent contra l’autonomisme’. ‘No tindran respir’, ha avisat, i ha afegit que ‘si en la primera envestida’ no se’n surten, no pensen ‘traficar amb els vots’. ‘Hi ha un poble disposat a mobilitzar-se si hi ha missatge clar i no ambigu ni interpretable’, ha opinat.

Laporta ha fet un elogi del gest de Bertran i Tena quan aquest dimarts van anunciar que deixaven ERC i CDC. Un gest que per l’expresident blaugrana ‘demostra una dignitat pròpia dels grans homes’, a més de ser una prova ‘fora de tot dubte’ de la seva ‘generositat’, requisit que ha alertat que serà indispensable per l’èxit del projecte. El públic ha replicat amb un llarg aplaudiment i crits d’independència.

Laporta vol ‘jugar el partit i guanyar-lo’

L’expresident del Barça ha apel·lat al vot de tots els que van manifestar-se el 10J. Després que ja dimarts es postulés com a candidat de SI en dir que es posarà, tant ell com Tena i Bertran, a disposició de l’assemblea constituent de l’11 de setembre que ha de triar les llistes, ha fet un símil futbolístic quan ha afirmat que aspira a ‘jugar el partit i guanyar-lo’.

I ha afegit que si no el guanya, estaran ‘oberts a treballar amb tots els partits i diputats’ que assumeixin la declaració d’independència. ‘Volem una Catalunya de Champions. Visca Catalunya lliure!’, ha conclòs, arrencant de nou els aplaudiments dels assistents.

Tena ha reblat la seva intervenció assegurant que no tenen cap interès de promoció personal, perquè si tant ell com Bertran l’haguessin tingut s’haguessin mantingut fidels a les direccions dels seus ja expartits, que els hagués permès ‘ser consellers’ i acumular càrrecs. ‘Qui vulgui la independència que vagi amb nosaltres, qui vulgui càrrecs, ja sap on és la porta’, ha asseverat.

Aplaudiments per la prohibició dels toros

L’acte no ha estat aliè, però, a la notícia que ha capitalitzat l’atenció d’aquest dimecres, la prohibició a Catalunya de les curses de braus. Només en començar, la presentadora de l’acte, l’escriptora Patrícia Gabancho, ha celebrat la prohibició dels toros i ha arrencat un fort aplaudiment entre els assistents.

Si tots els partits parlamentaris partidaris de la prohibició han rebutjat que es tractés d’un debat identitari, Uriel Bertran ha optat per parlar sense embuts en considerar que aquest dimecres ‘al Parlament Espanya ha perdut una batalla contra Catalunya i l’ha guanyat el món animal, valgui la redundància’. ‘No serà la primera batalla que Espanya perdrà a Catalunya’, ha pronosticat.

També s’hi ha referit Tena, que, fent un paral·lelisme amb el procés estatutari, ja ha advertit, en canvi que al Parlament aquest dimecres ‘no ha passat absolutament res’. Ja ha avançat que la decisió que ha pres el Parlament prohibint els toros ‘quedarà revocada pel Congrés i per un recurs d’inconstitucionalitat’.