Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Aquest curs s’incorporen a les aules 1.136.000 alumnes, 30.000 més que l’any passat

Un total de 1.136.000 alumnes s’incorporaran aquest curs a les aules dels diversos nivells d’educació infantil, primària i secundària als centres públics i privats d’arreu de Catalunya, xifra que suposa un augment de 30.000 escolars respecte al setembre passat. Amb ells també comencen curs uns 64.000 docents, 16.000 més que fa quatre anys, segons ha explicat aquest dilluns el conseller d’Educació, Ernest Maragall. Segons Maragall, que ha visitat un nou institut de Barcelona amb el president Montilla, tot apunta que el pròxim 12 de setembre el curs començarà ‘en les millors condicions’ a tot el país, tot i que hi hauran més de 800 barracons provisionals mentre durin les obres d’ampliació i reforma a diversos centres.

Redacció
Redacció 04/09/2007

El conseller d’Educació ha destacat que en el curs que s’inicia el pròxim 12 de setembre es viurà un ‘significatiu creixement del servei educatiu, en qualitat i en quantitat’. Aquest dia començaran les classes un total de 1.136.000 alumnes, és a dir, 31.027 més que el curs anterior, quan el nombre d’alumnes era de 1.105.673.

Pel que fa al cos docent, enguany atendran les aules uns 64.000 professors, 16.000 més que fa quatre cursos. Maragall ha recordat, a més, que el cos docent incorpora enguany novetats internes, ja que després de les últimes convocatòries de places el percentatge d’interins respecte del total del professora s’ha reduït del 24% al 19% .

El procés per atorgar plaça a aquests interins, celebrat el passat divendres, no ha estat, però, exempt de polèmica, ja que els sindicats es lamentaven que molts aspirants s’hauran de desplaçar a centres llunyans al seu domicili i no han conegut la seva destinació fins a pocs dies abans de l’inici de curs. En aquest sentit, Maragall ha assegurat que el procés s’ha portat a terme de manera ‘exemplar’, si bé ha reconegut que el gran nombre de places convocades obliga a generar desplaçaments entre els docents.

Escoles i barracons

Pel que fa a les infraestructures per a l’inici de curs, Maragall ha destacat que entre setembre i desembre s’inauguraran un total de 122 nous centres, considerant com a tal tant els de nova construcció com aquells ja existents però que han estat sotmesos a importants obres d’ampliació o reforma. Pel que fa a petites actuacions de millores, enguany s’ha actuat a un total de 789 centres, amb un pressupost total de 61 milions d’euros.

Segons el conseller, durant l’any 2007 s’han invertit un total de 425 milions d’euros per a la construcció i reforma de centres educatius, xifra que al seu parer ‘demostra l’aposta que fa el Govern per millorar el seu servei educatiu’.

Maragall ha destacat que la majoria d’obres s’han executat durant els mesos d’estiu, aprofitant les vacances escolars. Tot i això, no totes estaran enllestides i per això aquest inici de curs hi hauran repartits arreu de Catalunya més de 800 barracons, que Maragall preveu que a finals d’any quedin reduïts a uns 760. El conseller ha tret importància a aquesta xifra tot subratllant que aquests barracons seran només de caràcter provisional, mentre durin les obres als seus corresponents centres. A més, segons Maragall aquests aularis provisionals garanteixen ‘qualitat i dignitat’ en el servei a l’alumnat.

El conseller d’Educació, que té previst oferir aquest divendres una roda de premsa per donar més detalls de l’inici de curs, s’ha reunit aquest dilluns al matí amb el president de la Generalitat, José Montilla. Durant una trobada de prop d’una hora, Maragall ha explicat al president les xifres i detalls del pròxim curs, que comença el pròxim dimecres 12 de setembre.

Abans de la reunió, Maragall i Montilla han visitat junts un institut de secundària de nova construcció, l’IES Front Marítim, am barri barceloní del Poblenou.