Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Anna Simó insta Mas a ‘no ser paternalista’ i deixar que la societat ‘decideixi si està madura o no’ per la independència

Les polèmiques declaracions d’Artur Mas reiterant que, segons ell, el país ‘no està madur’ per un referèndum d’independència han provocat reaccions contraposades al Parlament de Catalunya. Des de l’unionisme, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, ha acusat el president de CiU d’aplicar un ‘sobiranisme per entregues, per fascicles’, i ha titllat Mas de ‘paradigma de l’ambigüitat política’ i de tenir una ‘actitud esquizofrènica’ cap a la independència. Des de l’independentisme, en canvi, la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, ha puntualtizat que ‘qui no està madura’ és la direcció de CiU, i ha instat la federació nacionalista a no ser ‘paternalista’ i deixar que sigui la societat qui ‘decideixi si està madura o no’ per celebrar un referèndum d’independència.

Redacció
Redacció 16/06/2010

Des del PSC, Ferran creu que Mas ‘presenta l’ambigüitat disfressada d’un aplaçament, però al mateix temps ens diu que és independentista i que està compromès amb el Govern en la defensa de l’Estatut’. Després de les declaracions d’aquest dimarts de Mas, Ferran creu que aquest ‘es val de l’Estatut per un tema de rendibilitat electoral’. De fet, creu que ‘darrere de tot això hi ha una actitud de càlcul partidari’, perquè ‘es diu que no és independentista del tot dient que no hi ha les condicions objectius, però al mateix temps es malmet la lluita i la unitat de totes les forces polítiques amb l’Estatut’.

El dirigent del PSC ha afegit que a Mas ‘li interessa marcar un horitzó llunyà que no es compromet a assolir’ amb l’objectiu de treure un ‘rendiment electoral’ en les properes eleccions.

Simó demana a Mas que no ‘agiti l’espantall de la divisió social’

Mentrestant, ERC ha rebut amb crítiques les paraules de Mas. Cal tenir en compte que els republicans han posat com a condició d’un pacte després de les eleccions el compromís de convocar un referèndum sobiranista. Anna Simó ha instat la federació nacionalista a ‘no ser paternalista’, perquè ‘ha de ser la població la que decideixi si està madura o no, i que no agiti l’espantall de la por o la divisió social’.

De fet, ha afegit que ‘potser qui no està madura és la direcció de CiU per donar la paraula a la ciutadania perquè expressi i s’expressi en el sentit que consideri oportú’. ‘A ERC sí que estem prou madurs per això’, ha dit, tot recordant que per això ho ha posat com a condició per a la governabilitat. A més, s’ha preguntat ‘quin full de ruta’ seguiran CiU i PSC si hi ha una sentència del TC que retalli l’Estatut.