Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Andorra participa a la Conferència ministerial de Nacions Unides sobre envelliment

La ministra de Salut, Benestar, Família i Habitatge, Montserrat Gil, acompanyada del Secretari d’Estat de Benestar, Família i Habitatge, Josep Anton Bardina, participen en la Conferencia ministerial de la Comissió econòmica per a Europa sobre l’envelliment (UNECE), que té lloc a León des del dia 6 de novembre i que finalitza aquest dijous. La conferència, que tracta la realitat demogràfica de l’envelliment, compta amb la participació d’uns 300 delegats i experts que representen 46 països. Durant aquests dies, els assistents han proposat la creació d’eines de gestió que permetin a les persones majors de 65 anys l’oportunitat de continuar treballant, sempre que sigui el seu desig.

Redacció
Redacció 09/11/2007

Amb el lema ‘Una societat per a totes les edats: reptes i oportunitats’, la conferència ha revisat els resultats de la darrera Conferència de la UNECE, que va tenir lloc a Berlín; i els deu compromisos del Pla d’acció de la gent gran, aprovats a l’Assemblea nacional de l’envelliment de Madrid del 2002.

Durant la jornada d’aquest dijous els ministres assistents aprovaran una declaració ministerial que inclourà apostes com la conscienciació del canvi demogràfic, que significarà una revolució dels models socials i econòmics; la participació com a dret, en la qual hauran de prevaler la participació de la gent gran en totes les polítiques adreçades a aquest col·lectiu; la jubilació flexible, que requerirà plantejar una revisió del mercat laboral i de la jubilació; i la formació continuada, en la qual en augmentar els mecanismes d’assistència i sanitat, també serà necessari trobar més sistemes de formació, en especial en l’àmbit tecnològic.

Els tres dies d’aquesta conferència, han servit per fer un seguit de taules rodones que han analitzat profundament temes relacionats amb la gent gran, com la participació i la inclusió social, les estratègies equilibrades de prestació de serveis, l’educació i el mercat laboral, la protecció social, la col·laboració intergeneracional i l’envelliment actiu.

Aquest dijous, abans de l’aprovació de la declaració ministerial, està prevista la intervenció de la ministra Gil en una taula que tractarà l”Adaptació dels sistemes de protecció social a l’envelliment de la població: Una Societat per a totes les edats, reptes i oportunitats’.