Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Alex Salmond presenta el seu programa de Govern per Escòcia

El líder del Scottish National Party (SNP), Àlex Salmond, ha presentat al Parlament escocès el seu pla de Govern per aquesta legislatura, que conté, més enllà de polítiques socials i reduccions d’impostos, el plantejament del referèndum d’autodeterminació pel 2010 com un dels seus temes clau. Malgrat l’oposició laborista, Salmond pretén plantejar la consulta a la població, plantejant tres possibles futurs per Escòcia: continuar amb la dependència respecte a el Regne Unit, augmentar les competències d’Escòcia o bé esdevenir un estat independent.

Redacció
Redacció 07/09/2007

Tot la proposta de referèndum, el pla polític immediat de l’SNP és poc ambiciós, degut potser a la minoria amb la que Salmond mana al Parlament escocès. Entre les propostes per aquest curs polític hi ha l’eliminació dels peatges als ponts, l’enduriment de les mesures contra els violadors o les polèmiques taxes que hauran de pagar els estudiants anglesos que vulguin estudiar a Escòcia, mentre que pels universitaris escocesos l’educació serà gratuïta.

Tot i això, el primer ministre britànic, Gordon Brown, no sembla que vulgui posar-li les coses fàcils a Salmond. L’autonomia política concedida a Escòcia el 1999, que inicialment havia de calmar les ànsies independentistes escoceses, ha agradat a la ciutadania, que veu amb bons ulls la millora de la qualitat de vida que li aporta l’autogovern.

Per saber més sobre la ideologia de l’SNP i la visió d’Escòcia i de l’independentisme que té Alex Salmond podeu llegir l’entrevista que li vam fer al directe!cat quan només era un ferm candidat a les eleccions escoceses i encara no s’havia proclamat president.