Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Alavedra i Prenafeta pressionaven Nadal i Castells i volien anar ‘més amunt’

Els exdirigents de CiU, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, feien servir els seus contactes polítics per pressionar els consellers de la Generalitat i així tenir posicions d’avantatge en adjudicacions. Així ho posa de manifest el sumari del cas ‘Pretòria’ que escenifica com els dos exdirigents van contactar amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal i al conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, per tal que els facilitessin la permuta d’un edifici del Departament d’Acció Social. Segons els informes policials, Alavedra era ‘la vida de contacte per concertar diferents reunions amb càrrecs de la Generalitat i per desbloquejar el procés de permuta’. Davant del bloqueig, Prenafeta demanava ‘fer una acció més amunt dels mateixos consellers’. Nadal i Castells van apressar-se dimarts a negar qualsevol tracte de favor cap a Alavedra i Prenafeta.

Redacció
Redacció 27/05/2010

La trama del cas ‘Pretòria’ volia aconseguir entrar en la permuta o venda d’un edifici que pertanyia al Departament d’Acció Social que tenia previst canviar-lo per un altre més adequat a les funcions d’aquest organisme. És en aquest moment que Prenafeta organitza les reunions amb responsables polítics, sempre en contacte amb el president d’Espais, Lluís Casamitjana, al qui mantenia al corrent de les gestions.

El primer intent de Prenafeta es dirigeix al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, amb el qui manté una trobada per tractar el tema. L’objectiu és que Nadal convenci a la consellera del Departament d’Acció Social, Carme Capdevila, per tal que se’ls adjudiqui aquest canvi de seu a l’equip de Prenafeta. Diuen que hi ha un ‘caos a ERC’, partit de la consellera, i per tant, decideixen enfocar les seves gestions cap a Nadal.

La pastanaga

En una de les converses que mantén Casamitjana i Prenafeta després que aquest últim es reunís amb Nadal li diu que el canvi de seu ‘està en un calaix parat’ i que li ha demanat a veure si entre tots poden ‘pressionar’ per tirar el tema endavant. Quan acaba aquesta conversa, Casamitjana torna a trucar a Prenafeta per dir-li que potser la reacció de Nadal havia estat perquè ‘havia trobat poc incentivadora la pastanaga’. La policia que transcriu la conversa en aquest punt precisa que per ‘pastanaga’ entén ‘pasta, diners’.

La resposta de Prenafeta és que li pot parlar a Nadal d’un ‘esforç complementari’ per veure la reacció del conseller i Casamitjana diu que la pròxima vegada que parli amb Nadal li llençarà ‘aquesta suggerència’. Prenafeta li recomana que no parli de ‘percentatges’ i Casamitjana afegeix que ‘ni de diners, ni res, ni noms’.

Pel que es desprèn de les converses que mantenen, la via de Joaquim Nadal no els surt com ells esperaven ja que Prenafeta comenta amb Alavedra que ‘En Quim ens ha fet llufa’ perquè ‘es deu haver acollonit’. Prenafeta fins i tot bromeja sobre Nadal, assegurant que un dinar li havia dit que la consellera Capdevila era del PSC, quan és d’ERC.

Per aquest motiu, decideixen ‘oblidar la via Quim’ i centrar-se en el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, a qui també veuen més capacitat per intercedir. Castells convida a dinar a Alavedra el 28 de febrer del 2009 a la conselleria. També Prenafeta li va enviar un correu electrònic demanant a Castells que parlés amb la consellera Capdevila per tal de tenir una resposta ‘clara i positiva’ al canvi de seu.

El procés empitjora quan abandona el càrrec el número 3 d’Antoni Castells, Miquel Salazar, de qui parlen familiarment com ‘Miquelet’. Lluís Casamitjana assegura que s’estan posant ‘pals a la roda per impossibilitar o dificultar l’operació’. Per això, Casamitjana troba prioritari que hi ‘prengui part el Conseller, perquè sinó, cada dia tinc més clar que no ens en sortirem’.

10% en comissions

Sobre les notes que envien a Castells, Alavedra explica que Castells els havia transmès que estava ‘cansat d’aquest tema’, alhora que en algun moment diu que sembla que ‘estan disposats’ a arribar a algun acord. Precisament és Alavedra qui pregunta a Prenafeta si després de tot ‘està previst que cobrem alguna cosa’. Prenafeta li respon que ‘cobrarem, vaja, no fotis’. Alavedra parla d’un 10% de comissions que ‘es pagarà a no se quina datà i tot junt’. El que creuen és que no serà immediat, tret que demanin una bestreta. Afegeix Prenafeta que ‘jo no he parlat amb l’Artur Mas d’aquest tema, i ell si és president estarà obligat a complir’.

Dirigeixen una carta a Castells el 15 de maig del 2009 en la que exposen que la situació respecte a l’edifici és ‘molt difícil’ i que des del seu anterior escrit el 22 d’abril, ‘les coses continuen de manera incomprensible més encallades que mai, tot i la magnifica disposició del secretari general de Política Financera, Jordi Pericas’. Per això li ‘suggereix’ que parli amb la consellera Carme Capdevila.

‘A qui cal collar és a la Trilla’

Més enllà dels consellers, Prenafeta i Alavedra també centren la seva ofensiva en Carme Trilla, secretària d’Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge. El 13 de juliol Trilla visita l’edifici que es objecte de la venda. L’endemà Casamitjana i Prenafeta comenten la visita. Casamitjana li explica que Trilla ha dit que traurà la compra a concurs i que espera tenir la convocatòria abans de marxar de vacances. Prenafeta li respon que aquesta convocatòria serà per ‘cobrir l’expedient’, Casamitjana li diu que ‘evidentment no ha dit res’. Descarten la possibilitat de contactar amb el superior de Trilla, el conseller Francesc Baltasar, perquè ‘sortirem rebotats’ i assegura que ‘a qui cal collar és a la Trilla’.