Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Abertis planeja llançar canals de TV digital de pagament

L’operador d’infraestructures preveu construir un centre unificat que permeti a les televisions el cobrament per continguts ‘premium’ , com futbol o pel·lícules, utilitzant un únic descodificador i targetes prepagament. Abertis, l’operador d’infraestructures que controla la major xarxa de transmissió i difusió de senyals de televisió a l’Estat espanyol, té previst crear un centre unificat per prestar serveis de televisió de pagament a les cadenes de televisió –tant a les nacionals, com a les autonòmiques i locals– que emeten a través de la Televisió Digital Terrestre (TDT). El nou sistema suposaria una competència addicional per a les televisions de pagament actuals que emeten per satèl·lit, per ADSL o per cable.

Redacció 18/10/2007

El projecte de Abertis consisteix a crear un centre comú per a totes les cadenes de televisió, de manera que a través d’un únic descodificador, que inclogui un sistema de pagament per mitjà d’una targeta electrònica, cadascuna de les cadenes pugui emetre i cobrar als teleespectadors per continguts premium com pel·lícules, partits de futbol o concerts.

Aquesta targeta seria de tipus prepagament, similar a les quals s’utilitzen per a la telefonia mòbil, i permetria adquirir diferents imports per a gastar en continguts i ser recarregada posteriorment. D’aquesta forma, un usuari podria adquirir una targeta amb un saldo determinat de 30 o 50 euros que li permetria destinar, per exemple, sis euros a un contingut de La Sexta, vuit a un de TVE, i altres punts a un de Veo TV o de Telecinco. La decisió d’Abertis agrupa a totes les cadenes de televisió nacionals (TVE, Antena 3 TV, Telecinco, Quatro, La Sexta, Veo i Net TV) ja que és pràcticament inviable econòmicament intentar explotar en solitari continguts de pagament a través de la TDT.

Un dels principals problemes per a això és que obligaria als usuaris a instal·lar-se set sintonitzadors diferents, un per cada cadena de televisió amb llicència nacional. Si a això s’afegixen les televisions digitals autonòmiques i locals, que també podrien unir-se al projecte de pagament per continguts, és evident que l’única solució és la de la plataforma unificada.

Abertis, controlat per ACS i La Caixa, ha demanat ofertes als fabricants d’equipaments de sintonitzadors de TDT i de sistemes d’accés condicional –el mecanisme que permet encriptar continguts perquè només puguin visualitzar-se amb autorització– per a iniciar les proves per a la construcció de la plataforma de pagament.

Per a prestar aquests nous serveis seria necessari que els descodificadors o sintonitzadors de TDT disposessin de la capacitat d’accés condicional, pel que, o bé caldria instal·lar nous equips, o caldria modernitzar els sintonitzadors ja existents connectant-los mòduls electrònics que duguin incorporat el programari d’accés condicional i el lector de targetes, i que estiguin connectats a la xarxa de telecomunicacions.