Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

1-D: Per la PDD no era una qüestió “d’emprenyament” sinó de “dignitat” i “democràcia”

|

- Publicitat -

Després de la massiva afluència de gent, Fernández ha llençat aquest missatge al govern espanyol ‘sigueu democràtics, deixeu-nos decidir com a poble’. I és que la del 1-D, que duia per lema ‘Som una nació, i diem Prou. Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestructures’ va ser la manifestació més concorreguda registrada a Catalunya en els darrers anys, només comparada a la del febrer del 2003 contra la guerra a l’Iraq, i la de ‘Som una nació’, celebrada el 18 de febrer del 2006 i que va ser la carta de presentació de la Plataforma pel Dret de Decidir.

Sobre les acusacions de formacions polítiques i de representants del ministeri de Foment que les infraestructures eren l’excusa per fer una manifestació de caire independentista, el membre de la PPD ha assenyalat que ‘el camp social no està separat del camp sobiranista’ i que ‘dividir el país en dos’ és una ‘greu errada’. Per la seva part, la també membre del col·lectiu, Mònica Sabata, ha recordat que dissabte es va produir un ‘encaix’ entre les reivindicacions de caire social i que afecten a la gent, i l’anhel sobiranista.

Publicitat

Els quatre punts que s’exigien en el manifest, llegit aquest dissabte al vespre en diverses ocasions, feien referència a la publicació de les balances fiscals entre Catalunya i l’estat espanyol i que el Govern català tingui competència per recaptar i gestionar els impostos així com el de fer-se càrrec de la xarxa de transports i infraestructures. Mònica Sabata ha assenyalat que amb la mobilització de l’1-D ‘la societat civil reclama que aquests punts siguin acomplerts amb urgència’ i que, per tant ‘els partits polítics catalans han d’assumir aquestes reivindicacions i treballar per què això sigui un fet’.

Pel que fa a la demanda per part de bona part del Parlament de Catalunya de demanar la dimissió de la ministra Magdalena Álvarez, els membres de la PDD han valorat que ‘un canvi de ministra no afecta al camp de decisió del país’ i que ha de ser el poble català el que ha de tenir poder per poder sol·licitar aquest cessament. Per aquest motiu, la plataforma seguirà treballant en demanar que Catalunya tingui la competència de convocar referèndums per a què els ciutadans puguin expressar i decidir sobre el seu futur.

Presències i absències

Si bé nombroses cares conegudes del món polític, cultural i social van ser presents en la manifestació, van destacar l’assistència dels expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol, que acompanyava la comitiva de CiU, i de Pasqual Maragall, que va preferir barrejar-se enmig dels assistents a la manifestació. Gerard Fernández ha dit que des de la plataforma estan ‘orgullosos i contents’ per haver tingut a Pujol i Maragall entre els convocats a l’acte ‘donant suport a les nostres reivindicacions’.

Però també va ser destacable l’absència dels dirigents del sindicats UGT i CCOO. ‘Vam apostar perquè poguessin estar amb nosaltres des del primer moment’, ha explicat Fernández. ‘Els hauríeu de preguntar a ells perquè no estaven al costat de la ciutadania, treballadors i usuaris’ ha conclòs. Tot i així, el portaveu de la PDD ha remarcat que hi havia ‘militants i membres de la base’ dels dos sindicats i també del Partit dels Socialistes de Catalunya ‘i aquest és el gran guany de la societat civil’. La manifestació va ser també un exemple d’autogestió, ja que va ser organitzada en la seva totalitat per la PDD i va ser possible amb la col·laboració de desenes de voluntaris. El també membre de la plataforma, Víctor Cucurull, ha apuntat que ja s’han recuperat 21.504 euros dels 30.000 que va costar la mobilització. Els diners es van recaptar amb la venda de material divers i, en especial, dels 15.000 mocadors grocs amb la senyera que es van posar a la venda ‘i que ja estan les existències exhaurides’, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut