Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Torra tanca files amb les conselleries d’ERC: “No utilitzarem la desgràcia dins les residències com a arma partidista

El president crida a evitar el “relaxament” amb els col·lectius vulnerables i culpa “l’infrafinançament” de l’Estat

Agències 07/07/2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, intervé al pla monogràfic sobre residències. Imatge del 7 de juliol de 2020. (Horitzontal)

“No utilitzarem la desgràcia dins les residències com a arma partidista d’erosió política, com alguns volen fer”. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet aquesta advertència durant el ple monogràfic sobre les residències, aquest dimarts a la tarda al Parlament. El cap del Govern ha afegit que usar la situació dels centres amb objectius polítics seria “irresponsable” i “deterioraria” l’opinió pública sobre els professionals que tenen cura de les persones amb més vulnerabilitat. Torra precisament ha fet una crida a evitar el “relaxament” amb la gent gran, més vulnerables amb la covid-19. El president també ha culpat “l’infrafinançament” de l’Estat a Catalunya: “Anys de vulnerar la llei de dependència té conseqüències”, ha lamentat.

Torra ha assegurat que el coronavirus ha afectat més en el sistema de residències de gent gran d’Espanya que no pas el de Catalunya, “en la majoria dels casos”. El president, que ha defensat que l’atenció primària en les residències de gent gran “ha sigut clau”, ha subratllat que només amb les lliçons apreses durant els últims mesos és possible millorar l’actuació.

En aquest sentit, el cap del Govern ha insistit que la ciutadania no es pot relaxar “en absolut”, sobretot en les residències: “Ens estem preparant per una possible nova onada a la tardor, i blindarem els centres per actuar amb la màxima celeritat”, ha sentenciat Torra. “Que mai res ni ningú ens robi les abraçades que els devem”, ha conclòs en referència a la gent gran que ha perdut la vida durant la pandèmia.

Torra també ha explicat que s’han realitzat 106.000 proves PCR a residents i treballadors dels centres residencials, i que s’han intervingut 13 espais on s’ha canviat l’empresa gestora. També s’han traslladat 2.472 residents a altres centres, i 681 han estat retornats al seu domicili. S’han realitzat 7.000 intervencions telefòniques i 1.000 presencials de salut pública, a més de 500 desinfeccions a residències. També s’han repartit 8 milions d’unitats de material de protecció.