Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Salut canvia el protocol i farà proves d’antígens als contactes de positius en lloc de les PCR

La Generalitat apunta que els cribratges massius es focalitzaran en aquells barris i escoles on es disparin els contagis

Redacció
Redacció 01/11/2020
Imatge d'un infermera preparant la mostra per fer el test ràpid d'antigens el 21 d'octubre de 2020. (Horitzontal)

El Departament de Salut farà testos ràpids als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus amb l’objectiu de detectar nous contagis. Així ho ha avançat aquest diumenge ‘La Vanguardia’, que també ha explicat que es focalitzaran els cribratges massius amb proves PCR en aquells barris i escoles on es disparin els contagis. En un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també insta – en el cas de l’àmbit educatiu de la secundària – als alumnes a fer-se ells mateixos l’extracció nasal de mostra, això sí, supervisats pels seus docents. Tot plegat s’emmarca en una fase de “mitigació” lligada estretament a l’evolució de la pandèmia a Catalunya.

Menys cribratges massius

En l’àmbit educatiu de la secundària (ESO, batxillerat i centres de formació professional), es recomana “realitzar un estudi de contactes” amb proves PCR en frotis nasal. Un procediment que podran fer-se els mateixos alumnes, sempre que estiguis supervisats pels seus docents. En quants als cicles d’infantil i primària, es mantindrà el cribratge amb proves PCR en aquells grups de convivència estables on es detecti un cas positiu.

De fet, segons Salut, les propostes de realització de cribratges “només” haurien d’aplicar-se en zones de baixa incidència, o bé en estudis de brots complexos en determinats llocs d’elevada exposició. Es podran, doncs, valorar aquests cribratges en centres universitaris, de secundària i de formació professional segons la “prevalença en la zona” a partir de la informació proporcionada pels serveis de vigilància territorial.