Dijous, 6 de maig de 2021 - Edició 1015
La República

Resignació entre els joves i indiferència entre la gent més gran, després de la primera nit de toc de queda a Perpinyà

Les restriccions a bars i restaurants generen crítiques tant des del sector com dels clients

Avatar
Agències 25/10/2020
Pla general d'un carrer de Perpinyà amb alguns dels bars tancats aquest diumenge 25 d'octubre de 2020. (Horitzontal)

La Catalunya del Nord ha viscut la seva primera nit amb el toc de queda, que es va fer efectiu aquest dissabte a partir de les nou del vespre. Un toc de queda que els joves viuen amb resignació, si bé creuen que hi ha altres mesures que s’haurien pogut prendre. La Penelophe té 20 anys i lamenta que no pugui anar a fer una copa o sortir amb els seus amics. “De veritat és aquest el problema?”, es pregunta. Una visió diferent a la de la Marie que considera que és encertat per intentar evitar més contagis. “És una llàstima pels joves i ho entenc, però em sembla bé. Jo tinc fills i anem a dormir d’hora”, assenyala. On les dues centren les crítiques és en les mesures imposades als restaurants que ha fet que molts tanquessin aquest matí.

Carrers mig buits i molts bars tancats aquest diumenge al matí a Perpinyà. La ciutat de la Catalunya del Nord ha passat la seva primera nit amb el toc de queda i amb les noves mesures restrictives per tal d’evitar contagis. Tot plegat ha generat queixes als restauradors i al jovent de Perpinyà. D’una banda els propietaris dels negocis estan molestos perquè el toc de queda els impedeix poder obrir per fer sopars i, a més, la nova normativa els obliga a servir menjar. Això ha fet que molts establiments estiguessin tancats aquest diumenge al matí, ja que esperaven directament a l’hora de dinar.

El responsable d’un bar-restaurant a tocar del Castellet, Jean Philippe Canet, critica que les restriccions imposades als bars impliquin que els clients no puguin beure res sense menjar. Creu que això farà perdre molts clients i que abocarà molts establiments a tancar perquè “treballaràs la meitat”. “Per als petits bars que treballen amb la pròpia clientela, s’ha acabat”, afegeix Canet.

En Pascale, que regenta un altre establiment de restauració al centre de la ciutat, també creu que “comercialment parlant” la mesura serà negativa però diu que caldrà adaptar-se. Malgrat això, augura que la situació farà que la gent es quedi més a casa i que “socialment, és dramàtic”. Al seu entendre, les noves restriccions suposen un semi confinament i creu que tindrà conseqüències per a l’economia.

Els joves, resignats

Qui també ha vist com li afectaven directament aquestes mesures i el toc de queda són els joves. La Penelophe té 20 anys i lamenta que ara “és impossible” anar a fer una copa amb els teus amics. A més, es queixa de la durada de les mesures, sis setmanes. “Em sembla que és molt de temps i ningú ens pot assegurar que serveixi per alguna cosa”, assenyala.

En canvi la gent més gran està a favor majoritàriament de la mesura si bé reconeixen que el toc de queda “fa mal” a l’hostaleria de Perpinyà i del Departament del Pirineus Orientals en general. La Marie explica que a ella no li afecta perquè normalment a les nou ja és a casa. Amb tot, admet que és una situació “complicada” pels joves i els establiments que “es veuen molt limitats”.

I és que la regulació d’obligar als restaurants a haver de servir menjar obligatòriament és una de les més polèmiques. La Gislette veu “normal” que es tanquin els bars de nit perquè “hi ha molt contacte”, però considera que “no té sentit” que no pugui anar a fer un cafè amb una amiga. “És estrany i absurd”, remarca.

De fet, molts bars de copes ja fa temps que han abaixat la persiana, perquè les limitacions d’aforament i les restriccions imposades feia que no els sortís a compte seguir oberts.