Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

Madrid no es tanca: La ministra d’Exteriors descarta un tancament de fronteres amb Portugal

El Gobierno intenta amagar les dades de la seva capital per evitar el desconcert de la UE cap a Espanya

Redacció 18/09/2020
La ministra d'Afers Exteriors, Arancha Gonzalez Laya, en la reunió del Consell d'Afers Exteriors de la Unió Europea el 20 de gener del 2020, a Brussel·les. (Horitzontal)

Madrid ja no va tancar el març i ara podem tornar a patir aquella greu decissió

La ministra d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del govern espanyol, Arancha González Laya, ha descartat aquest divendres un tancament de fronteres amb Portugal i ha apostat per prendre mesures “quirúrgiques” per tractar els rebrots de covid-19. En una roda de premsa al costat del seu homòleg portuguès, Augusto Santos Silva, González Laya ha volgut destacar que la situació de la pandèmia a Espanya i Portugal no fa d’aquests dos països “l’excepció, sinó la norma”, perquè hi ha rebrots a molts altres països europeus. Per això ha afirmat que la responsabilitat dels executius és gestionar les crisis amb mesures adequades. “No estem en el mateix moment del març”, ha assegurat la ministra per descartar un tancament total del país.

González Laya ha explicat que l’executiu encapçalat per Pedro Sánchez opta per invertir en testeig com a mesura més adequada de tractar la pandèmia en aquest moment. La ministra ha revelat que “més de la meitat” dels contagiats són “asimptomàtics”, i ha indicat que això “dona idea” de l’esforç del govern espanyol per frenar la pandèmia.

 

“No es tracta de tancar fronteres”, ha dit, en al·lusió al que sí va passar els mesos de març i abril en el moment més estricte del confinament, “sinó de respondre de manera quirúrgica” per evitar que els rebrots esdevinguin un problema per als sistemes sanitaris dels països. “Tot plegat -ha afegit- amb grans dosis de responsabilitat de la ciutadania”.

 

La ministra també ha volgut destacar que a Espanya se segueix utilitzant la fórmula del confinament, “però no de manera generalitzada, sinó quirúrgica”, atès que la situació actual “no és la mateixa” que hi havia el mes de març. Com a exemple ha afirmat que en aquests moments la letalitat de la covid-19 a Espanya és del 0,4%, mentre que els mesos de març i abril va arribar al 8%.

 

Per això ha indicat que, a parer de l’executiu estatal -i en coincidència amb el protuguès-, amb mesures “més puntuals” que incideixin en la transmissió comunitària del virus “es poden mantenir les fronteres obertes i protegir la salut de la ciutadania”.