Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

L’OMS demana 6.500 milions d’euros de forma urgent per frenar “l’onada” de variants

“Els necessitem urgentment per fer front a l’augment de la variant Delta i posar al món en el camí d’acabar amb la pandèmia”

Agències 16/08/2021
El Director General de l'OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet una crida “urgent” de 7.700 milions de dòlars (al voltant de 6.500 milions d’euros) per frenar “l’onada” de variants perilloses del SARS-CoV-2, el virus que causa la COVID-19, i salvar vides a tot el món”: “Molts països estan experimentant noves onades d’infeccions i, mentre que els països de renda alta i alguns de renda mitjana-alta han implementat la vacunació generalitzada, han engegat sistemes de proves més robusts i han fet que els tractaments estiguin cada vegada més disponibles, molts països de renda baixa i mitjana-baixa estan lluitant per accedir a aquestes eines vitals a causa de la falta de fons i subministraments. Invertir en l’ACT-Accelerator perquè les eines estiguin disponibles per a tots, en qualsevol lloc, beneficiarà a tots els països a través d’una resposta més inclusiva i coordinada a nivell mundial”, reivindica l’OMS a través d’un comunicat.

Entre les seves propostes, es destinarien 2.400 milions de dòlars per posar a tots els països de renda baixa i mitja-baixa en el camí de multiplicar per deu les proves de Covid-19 i garantir que tots els països aconsegueixin nivells satisfactoris de proves. “Això millorarà significativament la comprensió local i global de la canviant epidemiologia de la malaltia i de les variants emergents que són motiu de preocupació, informarà sobre l’aplicació adequada de mesures socials i de salut pública i trencarà les cadenes de transmissió”, defensen.

Uns mil milions de dòlars es destinarien a R+D, permetre una major configuració del mercat i la fabricació, assistència tècnica i generació de demanda per garantir que les proves, els tractaments i les vacunes segueixin sent eficaces contra la variant Delta i altres variants emergents, i que siguin accessibles i assequibles on es necessitin. Uns altres 1.200 milions de dòlars s’aportarien per atendre ràpidament les necessitats d’oxigen per tractar els malalts greus de COVID-19 i controlar l’augment exponencial de morts causat per la variant Delta.

Un total de 1.400 milions de dòlars anirien per ajudar els països a identificar i abordar els principals colls d’ampolla per al desplegament i ús eficaç de totes les eines de COVID-19. Finalment, uns 1.700 milions de dòlars per dotar a dos milions de treballadors sanitaris essencials d’equips de protecció individual (EPI) bàsics suficients per mantenir-los segurs mentre atenen als malalts, evitar el col·lapse dels sistemes de salut on el personal sanitari ja està mancat de personal i sobrecarregat, i prevenir una major propagació del COVID-19.

“Es necessiten urgentment 7.700 milions de dòlars per finançar el treball de l’ACT-Accelerator per fer front a l’augment de la variant Delta i posar al món en camí d’acabar amb la pandèmia. Aquesta inversió és una part ínfima de la quantitat que els governs estan gastant per fer front a la COVID-19 i té sentit des del punt de vista ètic, econòmic i epidemiològic. Si aquests fons no es posen a disposició ara per detenir la transmissió de Delta als països més vulnerables, sens dubte tots pagarem les conseqüències més endavant”, ha destacat el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.