Dimecres, 25 de novembre de 2020 - Edició 853
La República

L’Eurocambra avala reactivar el suplicatori contra Puigdemont de forma semipresencial

Ciutadans, que presideix la Comissió d’afers jurídics, va preguntar si es pot desencallar el procés en la situació actual de la pandèmia

Avatar
Agències 30/10/2020
Representants d'Universitats pels Drets Civils amb els eurodiputats independentistes Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Diana Riba i membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya davant l'Eurocambra, el 3 de març del 2020. (Hortinzontal)

Els serveis jurídics de l’Eurocambra avalen que es reactivi el procés de suplicatori contra els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de manera semipresencial. Després que el procés quedés paralitzat per les dificultats per realitzar les vistes, que s’han de fer a porta tancada per garantir la confidencialitat del procediment, ara els serveis jurídics de l’Eurocambra apunten que també es pot complir aquesta confidencialitat de forma telemàtica, segons apunten a l’ACN fonts del Comitè d’Afers Legals, que està presidit per Ciutadans. Amb l’aval dels serveis jurídics, el procés contra els tres eurodiputats sobre els quals pesa una euroordre es podria reactivar quan ho decidís el Comitè d’Afers Legals.

Davant la paralització del procés contra els tres eurodiputats per decidir si se’ls aixeca o no la immunitat parlamentària, l’eurodiputat de Ciutadans i president del Comitè d’Afers Legals, Adrián Vázquez, va preguntar als serveis legals de l’Eurocambra si amb l’actual sistema “híbrid” de treball a la cambra, que permet combinar l’assistència presencial i a distància, es pot garantir la confidencialitat exigida per celebrar les audiències dels suplicatoris.

Els serveis jurídics avalen la participació remota

L’informe dels serveis jurídics de l’Eurocambra al qual ha tingut accés l’ACN conclou que el sistema ‘híbrid’ presenta “dificultats tècniques”, però subratlla que la Comissió d’afers jurídics està “obligat a continuar amb els casos d’immunitat, fins i tot en les circumstàncies actuals que comporten un augment del risc que es violi la confidencialitat”.

Malgrat recordar que “el risc de violació de la confidencialitat mai és zero”, els serveis jurídics de l’Eurocambra insten el Comitè d’Afers Legals a “desplegar tots els esforços per garantir que el risc de violació de la confidencialitat en la participació remota és el mínim possible”.

Així, els serveis jurídics de l’Eurocambra avalen que es pugui reactivar el procés de suplicatori de manera semipresencial sempre que la Comissió d’afers jurídics “demostri que és impossible o molt perillós” fer la reunió amb la presència física de tots els participants.

“Com a últim recurs, les reunions híbrides que permeten la participació física i remota estan previstes”, diu l’informe, que remarca que “el més eficient” per garantir la confidencialitat seria que els participants que ho fan remotament estiguin a les oficines de l’Eurocambra en els diferents estats.

Tanmateix, el document també avala que els participants que ho fan de manera remota puguin fer-ho des de qualsevol altre punt si no és possible des d’una oficina de l’Eurocambra.

Per garantir la confidencialitat del procés, els serveis jurídics també proposen que els documents s’envien per correu electrònic tinguin una “protecció addicional”, com per exemple a través de l’ús de contrasenyes o encriptació.

Reactivació de manera “immediata” i remota des de fora de l’Eurocambra

Davant la reducció de les reunions a l’Eurocambra per l’augment dels contagis de covid-19 a Brussel·les, fonts pròximes al Comissió d’afers jurídics apunten a l’ACN que des de la presidència s’aposta per reactivar els processos de suplicatori de manera “immediata” i que els participants puguin fer-ho de forma remota des de fora de l’Eurocambra.

Aquesta opció es justifica per la decisió del president de l’Eurocambra, David Sassoli, de reduir al màxim les reunions a les instal·lacions pels elevats contagis de covid-19 que es registren a Brussel·les.

Amb tot, la proposta deixa oberta la possibilitat de “reavaluar” la possibilitat de participar des de les oficines de l’Eurocambra als diferents estats en funció de l’evolució de la situació.

Relacionats