Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Les illes Balears exigeixen a partir d’avui proves negatives a tots als viatgers provinents de qualsevol punt de l’Estat espanyol

Fins ara tan sols s’exigien als dels territoris amb una incidència acumulada superior als 100 casos per 100.000 habitants

Agències 18/03/2021
L'aeroport de Palma espera rebre molts visitants durant, especialment, Setmana Santa.

Les illes Balears exigeixen a partir d’aquest dijous, 18 de març, proves negatives de coronavirus als viatgers que arribin de qualsevol indret de l’Estat espanyol independentment de la incidència acumulada en 14 dies per 100.000 habitants que tingui aquest territori. Segons ha informat la Conselleria de Salut balear, aquest enduriment de les restriccions es mantindrà fins a l’11 d’abril i, per tant, s’estendrà durant el període que integra el pont de Sant Josep i les vacances de Setmana Santa. Fins ara, es demanava la prova als passatgers, tant per via aèria com marítima, de les regions amb una incidència acumulada superior als 100 casos per 100.000 habitants.

També es reforçaran els controls de la Covid-19 que es fan des de l’inici de la pandèmia als viatgers que arriben a les Illes des de l’estranger i que s’efectuarà la doble verificació a tot el passatge dels vols procedents de països classificats com de risc que aterrin en algun dels tres aeroports de l’arxipèlag. Actualment, aquesta mesura afecta a la majoria dels països de la Unió Europea. D’acord amb la Conselleria balear, l’objectiu d’aquest enduriment dels controls és preservar la situació actual, amb el compromís de minorar més la transmissió del coronavirus a les Illes, amb la finalitat de protegir la salut i la seguretat dels ciutadans, prevenir i contenir els contagis i mitigar l’impacte de la pandèmia.

Tots els passatgers que arribin per via aèria o marítima a les Balears hauran de presentar una prova PCR negativa, feta en origen 72 hores abans de viatjar, o fer-se’n una d’antígens a la seva arribada (sempre que la motivació del seu viatge respongui a una de les causes contemplades com justificades). Tots els viatgers han d’emplenar un formulari de control sanitari que hauran de presentar en el punt d’entrada a l’arxipèlag. Aquest formulari inclou les dades del passatger, la informació sanitària i el motiu del viatge.

La normativa distingeix tres grups de passatgers: passatgers amb motiu no justificat, visitants que arriben a Balears per un motiu justificat i residents. Els passatgers amb motiu no justificat que no presentin una prova PCR o TMA negativa en el control sanitari s’exposen a una multa de fins a 3.000 euros i, a més, hauran de fer-se un test d’antígens en l’aeroport.

Quant als passatgers que arriben amb un motiu justificat, hauran d’emplenar el formulari de control sanitari explicant els motius del viatge i presentar una PCR amb resultat negatiu feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada, una cita per a fer-se la prova a l’arribada en la Covid Express o sotmetre’s a una prova d’antígens en l’aeroport o el port. Si no ho fan així, hauran de sotmetre’s a una quarantena de 10 dies.

En el cas dels residents, les condicions de viatge són les marcades per a passatgers amb motiu justificat, però se’ls facilitarà fer-se la prova PCR o TMA en origen de manera gratuïta. El cost de la prova l’assumirà el Govern, que ha aconseguit acords amb 220 laboratoris repartits en 17 comunitats autònomes.

No s’hauran de realitzar la prova els residents que hagin sortit de les Illes 72 hores abans de la seva volta, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nens menors de sis anys.

En declaracions als mitjans, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat que aquesta mesura implica que seran “molt estrictes amb la mobilitat perquè és absolutament necessari que la desescalada sigui lenta”. Armengol ha incidit en la importància de mantenir els “bons nivells” d’incidència acumulada que presenta actualment Balears “gràcies al compromís dels ciutadans”. La presidenta ha explicat que encara que totes les Comunitats estaran perimetradas, “sempre hi ha grups de gent que es mouen”, especialment dins d’una època “delicada” com a Setmana Santa.