Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

La Comissió Europea enllesteix en un temps rècord el projecte de passaport immunitari

El certificat digital verd serà una eina harmonitzada que permetrà la lliure circulació entre els països de la UE a partir del juny

Redacció 17/03/2021
Així seran els certificats verds amb codi QR.

La Comissió Europea ha proposat avui la creació d’un certificat digital verd per a facilitar la lliure circulació segura dins de la UE durant la pandèmia de la COVID-19. El projecte s’ha desenvolupat en només dues setmanes- El certificat digital verd acreditarà que una persona ha estat vacunada contra la COVID-19, s’ha recuperat de la COVID-19 o s’ha realitzat una prova el resultat de la qual ha estat negatiu. Estarà disponible, de manera gratuïta, en format digital o en paper, i inclourà un codi QR per a garantir la seguretat i autenticitat del certificat. La Comissió crearà una passarel·la per a garantir que tots els certificats puguin verificar-se en tota la UE i farà costat als Estats membres en la realització tècnica dels certificats. Els Estats membres continuaran sent responsables de decidir les restriccions de salut pública de les quals puguin eximir als viatgers, però hauran d’aplicar les seves exempcions igualment als viatgers titulars d’un certificat digital verd.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat el següent: «El certificat digital verd ofereix una solució a escala de la UE perquè els ciutadans de la UE disposin d’una eina digital harmonitzada en suport de la lliure circulació a la UE. Es tracta de bon missatge per a la recuperació. El nostre objectiu fonamental és oferir una eina fàcil d’utilitzar, no discriminatòria i segura que respecti plenament la protecció de dades. A més, continuem treballant en pro de la convergència internacional amb altres socis.»

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha declarat: «Mitjançant el certificat digital verd adoptem un plantejament europeu perquè els ciutadans de la UE i els seus familiars puguin viatjar amb seguretat i amb el mínim de restriccions aquest estiu. El certificat digital verd no serà un requisit previ per a exercir el dret a la lliure circulació i no discriminarà de cap manera. Un plantejament comú de la UE no sols ens ajudarà a restablir gradualment la lliure circulació dins de la UE i a evitar la fragmentació, també és una oportunitat per a influir en les normes mundials i donar exemple fundant-nos en els nostres valors europeus, com la protecció de dades».