Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La CE presentarà el 17 de març la proposta legislativa per un passaport sanitari

Brussel·les insta les autoritats sanitàries a preparar-se per l’arribada d’un major volum de vacunes els pròxims mesos

Redacció
Redacció 01/03/2021

Brussel·les ha instat les autoritats sanitàries de la Unió Europea a preparar-se per l’arribada d’un major volum de vacunes els pròxims mesos. “Ara el gran repte passarà a ser l’administració de les dosis als estats membre, més que la producció de vacunes”, ha avisat aquest dilluns l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, després de mantenir una reunió amb els ministres de Salut de la UE.

D’altra banda, el vicepresident de la Comissió Europea Margaritis Schinas ha assegurat que la proposta legislativa per un passaport sanitari es presentarà el 17 de març, perquè estigui llesta abans de la cimera europea del 25 de març. Així ha precisat l’anunci d’aquest dilluns de la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, sobre l’elaboració d’un projecte de llei per crear l’anomenat Passaport Digital Verd.

La ministra d’afers exteriors belga, Sophie Wilmès, ha criticat aquest dilluns que la proposta de la Comissió Europea és “confusa”, especialment pel que fa a l’objectiu del passaport sanitari. “Cal respectar el principi de no discriminació, ja que la vacunació no és obligatòria i l’accés a la vacuna encara no està generalitzat”, ha avisat. Per això, Schinas ha insistit que la proposta sobre la taula “no discriminarà” entre els que s’han vacunat i els que no. “Simplement volem un sistema comú que organitzi la mobilitat segura un cop es redueixi la intensitat de la pandèmia”, ha remarcat.

Passaport en construcció
Schinas ha explicat que el primer pas aquest març serà definir els elements del nou passaport sanitari de la UE. D’entrada, preveuen que pugui incloure tant un certificat de vacunació com una PCR negativa o un test d’anticossos. La CE també vol que respecti les lleis europees sobre protecció de dades. “Un cop s’hagi elaborat el producte, el presentarem als estats membres en la cimera prevista per al 25 de març”, ha dit Schinas. Si obté el vistiplau dels 27, el pròxim pas serà “organitzar apropiadament la mobilitat” dins la UE amb aquest passaport. En tot cas, la Comissió Europea trigarà uns tres mesos a fer operatiu aquest nou sistema.