Dilluns, 1 de juny de 2020 - Edició 676
La República

Hem de fugir d’Espanya a esperons abatuts

Espanya us deixo amb el vostre #Este virus lo paramos unidos, que jo comunicaré al meu Govern  #Hem de fugir d’Espanya a esperons abatuts

Joan C. Marzo
Joan C. Marzo 10/05/2020
Pla general del president espanyol, Pedro Sánchez, reunit telemàticament amb els presidents autonòmics el 10 de maig del 2020. (Horitzontal)

Espanya ha gestionat i gestiona aquesta maleïda pandèmia a empentes i rodolons. Em fa l’efecte que ni el Filòsof, també ministre de Sanitat, ni el seu portaveu Fernando Simón, mai no ens han informat ni ens informen, nu i cru, del nombre real de persones infectades del Covid-19 ni el de víctimes mortals. Mai no s’han responsabilitat del canvi de pets amb merda (fer un mal negoci) que van fer centralitzant la compra de material sanitari. Mai no sabrem què o qui els va dur a crear el Comité de Gestión Técnica del Coronavirus, que era tan inútil com picar ferro fred. Tal com diem que d’homes és errar, també diem l’experiència és la mare de la ciència; en canvi tornen a llaurar tort i creen la Comisión de la Reconstrucción de España.

I dic que tornen a llaurar tort, perquè malgrat que els experts avisen que aquesta pandèmia farà que el deute públic d’Espanya superi el 120% del PIB, amb un dèficit del 10% i que registrarà un atur superior al 20%, la Comissió que ha d’assessorar al Govern espanyol perquè reïxi en la reconstrucció d’Espanya econòmicament i social del model caduc en el qual vivim, la formen 46 diputats, quan normalment en són 37. Tot i no saber on toco, em sembla que tan sols hi ha dues maneres de rebaixar el deute: gastar menys o ingressar més; per tant, podrien començar per fer que la Banca, l’Església i les Grans Fortunes deixin de gaudir dels avantatges fiscals que tenen i crear impostos nous; que les empreses i les persones amb rendes altes tributin més… Ah, i de passada podrien expropiar al rei emèrit de la fortuna acumulada il·legalment!

Però qui sóc jo per a dir res? Amb aquesta Comissió plena d’experts tot serà bufar i fer ampolles! La presideix Patxi López, sense estudis ni ofici ni benefici; un advocat de 1r vicepresident, Enrique Santiago; igual que el 2n vicepresident Guillermo Mariscal; una professora d’anglès de 1ª secretària, Mª Luz Martínez Seijo i una altra advocada de 2ª secretària, Isabel Borrego Cortés…. Quina sort tenen els espanyols de gaudir d’una classe política tan cultivada com la que tenen! Casado, Lastra, Bal, Álvarez de Toledo, Abascal, Arrimadas, Orona, Smith, Monasterio, Ayuso, Almeida… Però a mi em fan sortir de fogó.

A mi m’amoïna que des de mitjan de març, a Catalunya els ERTO ja afecten a més de 700.000 persones i, avui 10 de maig, encara no han cobrat. Per a poder menjar han de tirar dels estalvis, qui en té, demanar ajuda a la família o en el pitjor dels casos anar al banc d’aliments. D’altra banda, la gran majoria han hagut de deixar de pagar el lloguer i els subministraments de l’habitatge. És cert que disposen d’una moratòria de 4,5,6,7 mesos en els rebuts, però no crec que sigui la solució, ja que un cop passat el termini el deute no desapareixerà.

Podran afrontar el pagament dels rebuts en curs més els anteriors prorratejats, amb els sous precaris que es paguen? I els qui ja no puguin tornar a la feina perquè l’autònom per a qui treballaven no ha pogut aguantar la crisi i no pot tornar a obrir? La solució serà talls de subministraments i desnonaments? Dedueixo que tot això la Comisión de la Reconstrucción de España ho té en compte!

De la mateixa manera que deu saber que quan els autònoms o les Pime’s  que no disposen d’un coixí financer per a suportar una crisi com aquesta i es veuen obligats a demanar a la Banca, rescatada amb diner públic, un crèdit ICO, els obliguen a contractar una assegurança de vida, encara que ja en tinguin una, a pagar comissions d’obertura, que els interessos de demora són d’un 29%… Tampoc no veig que sigui la solució.

Espanya us deixo amb el vostre #Este virus lo paramos unidos, que jo comunicaré al meu Govern  #Hem de fugir d’Espanya a esperons abatuts.

 

Relacionats