Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

Els infermers espanyols suspenen la gestió sanitària de Salvador Illa

L’acusen de regir-se per criteris polítics i no pas professionals i sanitaris i de no deixar-se assessorar pels experts durant la pandèmia

Avatar
Agències 25/01/2021
Florentino Pérez Raya, és el president del Consell General d'Infermeria d'Espanya.

El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha suspès la gestió sanitària de l’actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, perquè, entre d’altres motius, ha convertit la pandèmia de la covid-19 en una “batalla política”.

“El pitjor error d’Illa ha estat no deixar-se assessorar per veritables experts en la gestió d’aquesta crisi i convertir-la en una batalla política. Pel que fa al seu equip, no ha estat l’adequat i, en general, no ha comptat amb l’assessorament dels professionals sanitaris. Posem d’exemple el cas de Fernando Simón, sempre a contracorrent de què deien els experts professionals de tots els sectors”, ha dit Pérez Raya, en declaracions a Europa Press.

A més, tot i que reconeix que és un home de “tarannà dialogant i reflexions serenes”, el president del Consell General d’Infermeria ha lamentat que no hagi manifestat “mostres de capacitat” per gestionar “adequadament” un problema sanitari “tan greu” com el que ha suposat el coronavirus.

“La coordinació s’ha regit per interessos polítics i no pas per criteris professionals”, ha recalcat. No obstant això, ha avisat que el perfil d’Illa “no era el més indicat” per al Ministeri de Sanitat. “És un mal endèmic d’aquest país, que el Ministeri sigui una prebenda política i, per això, pocs sanitaris han ocupat aquesta cartera”, ha detallat.

Per això, Pérez Raya ha destacat la necessitat que el pròxim ministre tingui un perfil sanitari i, per tant, un “coneixement profund” del sector, de polítiques de salut i estratègies sanitàries, atès que el sistema està actualment “molt afeblit” i han aparegut “moltes àrees vulnerables”.

Així mateix, ha demanat que compti amb els professionals sanitaris a l’hora de traçar les estratègies. “Som nosaltres que ens deixem la pell en la lluita fratricida contra l’actual pandèmia de la covid-19. Fins ara els metges i infermeres ens hem sentit al marge de totes les decisions que s’han anat adoptant al Ministeri. Si volem vèncer aquest virus és imprescindible comptar amb els qui hi lluiten”, ha conclòs.