Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Els estats de la UE, disposats a indemnitzar les farmacèutiques si reben demandes per la vacuna contra la covid-19

|

- Publicitat -

Els governs europeus estan disposats a compensar les farmacèutiques que s’enfrontin a demandes pels efectes secundaris de la vacuna contra la covid-19. Els acords de compra anticipada de la Unió Europea per garantir dosis preveuen que els països “indemnitzin els fabricants” de vacunes si són responsables de danys i perjudicis en “determinats” casos. Tanmateix, el lobby farmacèutic exigeix un pas més i reclama una exempció de la responsabilitat civil, segons avança el Financial Times. El lobby de les farmacèutiques confirma a l’ACN que vol un “sistema de compensació” en cas de danys sense “costosos litigis amb resultats incerts”. Brussel·les, però, s’oposa a què esquivin els tribunals.

Publicitat

“No canviarem les normes sobre la responsabilitat civil”, avisa la CE. Així, l’executiu europeu es compromet a mantenir el mateix nivell de protecció judicial als ciutadans davant de possible efectes adversos de la vacuna contra la covid-19.

Les mateixes farmacèutiques admeten les possibles seqüeles. “Distribuir milers de milions de dosis arreu del món significa que és possible que algunes persones vacunades contra la covid-19 experimentin esdeveniments mèdics”, afirma a l’ACN la Federació Europea d’Indústries i Associacions Farmacèutiques (EPFIA).

Por a les demandes civils
Aquest lobby que representa algunes de les companyies que estan desenvolupant vacunes contra la covid-19 (AstraZeneca, Curevac, Pfizer o Sanofi) recorda que totes les medicines poden comportar efectes secundaris i que l’acceleració dels assajos no es fa “a costa de la seguretat”.

Ara bé, Brussel·les reconeix que produir una vacuna “molt més ràpidament que en circumstàncies normals” comporta “alts riscos” per als fabricants. “Estem parlant de 12-18 mesos en comptes d’una dècada”, apunta la CE. Entre aquests riscos hi ha els efectes secundaris i, per tant, potencials demandes civils.

Davant l’emergència sanitària actual, la Comissió Europea defensa que els governs puguin compensar a les farmacèutiques que s’exposen als litigis. “Els estats membres estan disposats a cobrir financerament alguns dels riscos de les companyies per assegurar que les vacunes arriben als europeus”, diu un portaveu de la Comissió Europea sense concretar els detalls de les indemnitzacions.

Des de l’EPFIA asseguren que estan en converses amb les institucions europees per acabar de definir aquest “sistema de compensacions”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió