Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El Govern, sobre els temors a ser en una mesa electoral: “La por no val, hi ha garanties”

Salut i Processos Electorals decidiran dilluns si fan testos ràpids o PCR als membres de les meses electorals

Avatar
Agències 23/01/2021
Imatge d'un procés electoral a Corea del Sud sota estrictes normes sanitàries

Diversos ciutadans que han rebut la notificació de ser membres de mesa per al 14F han mostrat reticències al fet d’estar un munt d’hores rebent gent durant la jornada electoral i el Director General de Participació Ciutadana i Processos Electorals del Govern, Ismael Peña-López els ha respost, aquest dissabte, que “la por no val” per no presentar-se a la mesa electoral perquè “hi ha garanties”. “És l’obligació de la ciutadania, complir, com el policia o la infermera que li toca fer guàrdia”, ha dit en una entrevista a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio. Peña-López ha confirmat que el Govern decidirà dilluns si fer testos PCR o d’antígens als membres de les meses electorals el 14-F i als que hagin de ser al local electoral. La decisió s’ha de prendre en una reunió amb Salut on també es debatrà sobre els EPI integrals que s’han d’oferir per la franja en què es permet el vot de les persones contagiades.

El Director General de Participació Ciutadana ha dit que la decisió sobre els testos d’antígens o PCR es prendrà en funció del que calgui “mobilitzar” per fer-los, ja que l’executiu calcula que caldria que entre 3.000 i 5.000 persones del món sanitari anessin als col·legis electorals, quan ja tenen “una càrrega prou forta” als CAP.

Peña-López ha dit que les eleccions per al 14-F costaran, si finalment es fan, uns 35 milions d’euros, molt per sobre del que seria habitual, perquè s’han de mobilitzar més persones per als protocols covid-19, més policies i espais. Si els comicis finalment es cancel·len, es perdran uns 25 milions, l’equivalent al pressupost d’una quinzena d’escoles de primària en un any.

El Director General, que ha reiterat que els protocols per anar a votar i ser a les meses són segurs, ha justificat la intenció del Govern d’ajornar els comicis per els possibles “dubtes massius” sobre la viabilitat dels comicis en un context de pandèmia i perquè tot el protocol que cal per garantir-les implica “posar en risc tota la resta” d’esforços en salut o seguretat.

En tot cas, Peña-López ha dit que les mesures previstes evitaran les aglomeracions als col·legis, perquè la gent s’esperarà al carrer, a l’aire lliure, i amb distàncies, i perquè s’han habilitat més espais. En el cas de Barcelona, per exemple, n’hi ha un 40% més. A més, també es potencia el vot per correu per evitar que la gent hagi d’anar presencialment al col·legi electoral.