Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El Centre Europeu pel Control de Malalties defensa que només els sanitaris poden fer els tests d’antígens

L’ECDC contradiu la Comissió Europea, que veu amb bons ulls que personal “entrenat” pugui fer les proves

Avatar
Agències 19/11/2020
la directora de l'ECDC, Andrea Ammon, durant una compareixença a l'Eurocambra al febrer del 2020. (Horitzontal)

El Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha defensat que “calen sanitaris i personal de laboratori entrenats” per fer els tests d’antígens i comunicar els resultats a les autoritats. “És probable que s’hagi de formar personal sanitari addicional”, ha advertit l’ECDC en les seves recomanacions sobre els tests ràpids publicades aquest dijous. La guia de l’ECDC per fer aquestes proves arriba just un dia després que la Comissió Europea publiqués les seves pròpies recomanacions. De fet, l’opinió de l’ECDC contradiu la de la Comissió Europea, que veu amb bons ulls que personal no sanitari “entrenat” pugui fer els tests.

L’ECDC avisa que la recollida “professional” de les mostres és “molt important” per poder controlar l’evolució dels contagis i ha instat els estats de la Unió Europea a garantir els recursos suficients per fer aquestes proves en entorns segurs. Així, recomana aplicar “mesures de bioseguretat” quan es processin les proves, com per exemple utilitzant equips de protecció o “cabines de seguretat biològiques”.

La CE obre la porta al personal no sanitari

A diferència de l’ECDC, la Comissió Europea veu amb bons ulls que professionals “entrenats” facin tests d’antígens si els sanitaris estan desbordats. L’executiu europeu no diu res sobre la conveniència de fer aquests tests a les farmàcies, una possibilitat que s’està valorant a Catalunya. Tot i això, Brussel·les avisa que el personal que els realitzi ha d’estar format i que hi ha d’haver un protocol per a la recollida de les mostres. “Volem cridar l’atenció als estats sobre la necessitat de tenir un sistema de tests ràpids creïble i professional”, apuntava dimecres un portaveu de la CE a l’ACN.