Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 24 de maig del 2024
Edició 2129

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 24 de maig del 2024

#Covid19 Catalunya no és Uruguai, però ho podria ser si fóssim independents

|

- Publicitat -

Ser un estat, petit i amb possibilitats garanteix una major eficàcia davant la pandèmia de la Covid-19

Publicitat

Uruguai ja va ser un dels països més pròsper de l’Amèrica Llatina, però els militants i el seu cop d’estat i la posterior dictadura el van enfonsar. Amb la tornada de la democràcia han prosperat i amb l’arribada del president Mújica van convertir aquest petit país en un dels més avançats i socials de tot el continent americà.

L’aposta social per la sanitat els ha permès superar la pandèmia amb unes xifres espectaculars. Van arribar a invertir en sanitat el 20% del PIB i segons explica La Vanguardia, l’aposta pels rastrejadors i el seguiment ràpid per identificar els afectats va ser clau per aturar la pandèmia i l’altre èxit va ser fer entendre a la ciutadania que calia “quedar-se a casa”. Els ciutadans van fer cas als seus governants que constantment explicaven la situació.

La dependència de Catalunya respecte a Espanya clau per les altes taxes de mortalitat (dades actualitzades a data d’avui)

Uruguai va tancar col·legis i universitats amb tres casos i va tancar les fronteres, cal tenir en compte que té més de mil quilometres de frontera amb la Brasil de Bolsonaro i malgrat tot va aturar la pandèmia.

Com a resultat, el país amb 3,5 milions d’habitants ha tingut només 17.306 casos i 160 morts en tota la pandèmia segons explica la capçalera del Grup Godó. Té una taxa de mortalitat de 4 per cada 100.000 habitants, la taxa a Brasil i l’Argentina està en el 85 i 89 respectivament, a l’estat espanyol arriba a 99 i a Catalunya a 88.

Uruguai té una baixa densitat de població, però un dels estats amb una població més envellida

La clau segons explica La Vanguardia ha estat el sistema sanitari de proximitat, el ciutadà no va als centres metges, primer hi va la sanitat a casa dels malats i després es decideix. Una dada més un govern conservador va proposar la rebaixa de sous dels diputats i càrrecs amb un sou alt pel país i la mesura va ser aprovada per unanimitat. Unitat d’acció contra la pandèmia, una lliçó d’un petit país que ho ha fet bé.

Us imagineu Catalunya amb la mateixa taxa de morts per la Covid-19 que Uruguai? 4 morts per cada 100.000 habitants?  Lamentaríem només haguéssim tingut 320 morts.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut