Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Canadell, sobre la taula de diàleg: “No hi ha cap voluntat per part del Gobierno, és una falsa expectativa”

El president de la Cambra es mostra contrari a unes eleccions ara: “No ens podem permetre tres mesos d’aturada política”

Agències 09/06/2020
Joan Canadell, quan encara era president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha mostrat el seu escepticisme cap a la taula de diàleg Estat-Generalitat que es vol reprendre al juliol després de l’aturada per la crisi del coronavirus. “Jo sincerament no veig cap voluntat real de diàleg per part del govern espanyol, és una falsa expectativa”, ha assegurat Canadell aquest dimarts als micròfons de Ràdio 4. “La mesa no arribarà enlloc i una bona mostra és la negativa a incorporar un mediador. El govern de Sánchez s’assegura que si signa un compromís es pot fer enrere quan vulgui”, ha assenyalat el president de la Cambra, que també s’ha mostrat contrari a convocar unes eleccions al Parlament ara: “No ens podem permetre tres mesos d’aturada política”.

“És obvi que no hi ha un escenari per anar a eleccions”, ha insistit Canadell, que ha posat sobre la taula la crisi econòmica i social derivada de l’estat d’alarma i la pandèmia de covid-19. “El que cal ara és un programa agressiu i important d’injecció de diners. I per posar-lo en marxa cal estabilitat política”, ha reflexionat en veu alta el president de la Cambra de Barcelona, que sí ha obert la porta a celebrar un comicis en -quatre o cinc mesos- “si la cosa està més tranquil·la i encarrilada”. “Si al novembre les aigües estan més calmades i veiem uns bons resultats de la temporada turística i la demanda industrial, es pot valorar”, ha avançat Canadell.

“Si ERC aposta pel diàleg, l’Estat només ha d’allargar-lo”

“Però convocar eleccions ara seria una irresponsabilitat. El que s’ha de fer és agafar el toro per les banyes i afrontar aquests dos-tres mesos molt difícils i crucials per a la recuperació”, ha reblat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que igualment ha lamentat “les diferències d’estratègia” entre els dos socis de Govern i ha donat suport -amb matisos- a les declaracions de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, carregant contra uns partits independentistes “que no volen fer la independència”. “Si un dels dos grans partits independentistes no ho té clar, no tenim cap possibilitat d’assolir la independència”, ha reconegut Canadell, que no ha citat i criticat directament ERC, però ho ha deixat entreveure.

“Si ERC aposta pel diàleg, l’Estat només ha d’allargar-lo infinitament per mantenir la situació actual”, ha apuntat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que igualment ha posat sobre la taula la reculada dels republicans en el mediador a la mesa de diàleg. ” ERC ha deixat de demanar mediador però, si mirem hemeroteques, no sempre ha estat així”, ha etzibat Canadell. “Tot plegat és una mica decebedor i per aquí anava el missatge de Paluzie”, ha afirmat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha apostat per “nous lideratges a la política catalana”. No obstant això, Canadell ha refusat –de moment- entrar en cap llista política. “No descarto entrar-hi però no aquesta legislatura”, ha puntualitzat.

“Nissan marxa ara per culpa del govern Zapatero”

En paral·lel, el president de la Cambra de Comerç ha lamentat l’anunci del tancament de les plantes de Nissan a Catalunya i ha acusat directament els diferents governs espanyols de no fer mai res per la indústria automobilística catalana. “Nissan marxa ara perquè el govern de Zapatero no va voler afavorir una planta a la Conca d’Òdena”, ha recordat Canadell, que també ha destapat que es va fer independentista durant el govern d’Aznar. “En el seu segon mandat em va fer veure que el model espanyol mai apostaria per Catalunya”, ha sentenciat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona.