Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Vies segures

De les 160.000 persones refugiades pendents de reubicació segons compromís dels països de la Unió Europea, només 459 han estat reubicades. I, per vergonya del govern i de l’Estat espanyol, […]

Josep Lluís Sànchez Palacios
Josep Lluís Sànchez Palacios 27/02/2016

De les 160.000 persones refugiades pendents de reubicació segons compromís dels països de la Unió Europea, només 459 han estat reubicades. I, per vergonya del govern i de l’Estat espanyol, només 18 han arribat aquí. Són unes xifres que tots trobaríem ben ridícules sinó és per que estem parlant d’una greu tragèdia i de la pitjor crisi humanitària del continent des del final de la Segona Guerra Mundial.
Avui, 27 de febrer, s’han fet mobilitzacions a moltes ciutats europees per manifestar-se a favor d’una Europa més humana i solidària. Per reclamar, no només responsabilitat i fidelitat a la legalitat i al dret humà d’asil, sinó també una Unió Europea que reconegui ja la seva responsabilitat en aquest drama de les persones refugiades.
De moment el que ens trobem des de fa ja gairebé un any és que, contradient la seva responsabilitat moral i legal envers els sol·licitants de refugi, els governs europeus, per acció o per omissió, estan aixecant murs encara molt més alts, reforçant les fronteres, militaritzant les costes de la Mediterrània i vulnerant els drets fonamentals.

27 F
A Barcelona també s’ha convocat una manifestació davant la seu de la Delegació de la Comissió  Europea que ha tingut força èxit i ressò. El seu manifest parla ben clar:
Exigim als governs europeus,  i  en particular al Govern espanyol, que actuïn per obrir vies segures  per  a les persones que busquen protecció internacional.
Els governs europeus  tenen la responsabilitat  i la capacitat de respondre. No volem més excuses: els governs no ens representen quan actuen de manera negligent i xenòfoba, permetent la mort de milers de persones. Les vies  segures hi són: exigim que s’obrin ja!
No permetem que se’ns oblidi el nom  del nen de 3 anys mort a la platja després de naufragar a les costes de Turquia.  Es deia Ailan.
Però sobretot que no  se’ns oblidi  tampoc que des de llavors, encara que no s’hagi publicat a la  premsa, han mort ofegades més de 300 criatures  com Ailan, de les que mai sabrem el nom.
I també cal recordar que,  segons l’Europol, hi ha uns 10.000 nens i nenes refugiats i migrant no acompanyats que han desaparegut  després d’haver arribat a  l’interior de les fronteres europees. Sense deixar rastre.
I aquesta xifra sembla que encara podria augmentar perquè les Nacions  Unides asseguren que els menors representen més d’un terç del total de la població refugiada.

 #viessegures
#27F
#passatgesegur