Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Vent a favor o en contra?

El vent. Una força natural que l'ésser humà no pot controlar, com les tres malaurades morts aquest dimarts a Catalunya demostren. No podem parar el vent, però sí aprofitar per […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 10/12/2014

El vent. Una força natural que l'ésser humà no pot controlar, com les tres malaurades morts aquest dimarts a Catalunya demostren. No podem parar el vent, però sí aprofitar per crear electricitat. Tot i no conèixer dades exactes de l'energia eòlica generada en el temporal d'aquesta setmana, segur que podria haver estat més si disposéssim de més recursos i poder de decisió. Alemanya va anunciar fa tres anys que seria un país lliure de les perilloses i contaminants centrals nuclears el 2022. Qui no voldria que les instal·lacions de Vandellòs i Ascó es desmantellin o passin a ser un museu?

Catalunya és la sisena comunitat autònoma que més acumula potència a partir de l'energia eòlica, amb capacitat quatre vegades menys que la més eficient, Castella i Lleó. Té 46 parcs eòlics, davant el més de centenar de Galícia, Andalusia o les Castelles. L'objectiu és Alemanya, i per tenir la mateixa capacitat en proporció a la superfície catalana caldria triplicar la capacitat de l'energia eòlica al país. Quant trigarà Catalunya a ser territori lliure d'energia nuclear? Com hi arribarà abans, sent un estat independent o bé continuant a l'Estat?

On no ha bufat gaire vent aquest dimecres ha estat al museu marítim de Barcelona, ja que la conferència política de Miquel Iceta no ha introduït aires renovadors en el seu discurs. Ara que Podemos ha sorgit amb força, els socialistes tant català com espanyol veuen com la proposta federalista que van inventar-se per combatre l'indepedentisme no està tan fora de l'ordre del dia. El problema és la falta de credibilitat que els dóna el passat. El passat i el present, ja que d'estar d'acord amb el dret a decidir a les eleccions de 2012, van passar a rebutjar el 9N (fins i tot a votar en contra quan es va anar a demanar permís a Madrid), menysprear-lo, i ara valorar-lo per carregar contra l'independentisme. Iceta ha afirmat en el discurs que l'unionisme és majoria, i que prova d'això és la consulta. En el seu programa en les possibles eleccions d'aquest hivern caurà el dret a decidir (o és que considera que el 9N el poble va poder decidir res?). Quina credibilitat té una formació que cada dos anys canvia el seu full de ruta a conveniència, depenent de com bufi el vent?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014