Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Unes eleccions excepcionals

Les properes eleccions  plebiscitàries del  27-S no seran unes eleccions “normals”. El 27-S  és, sense cap  mena de  dubtes, una  jornada electoral històrica i un dels esdeveniments  més  importants  en […]

Josep Maria Loste 04/08/2015

Les properes eleccions  plebiscitàries del  27-S no seran unes eleccions “normals”. El 27-S  és, sense cap  mena de  dubtes, una  jornada electoral històrica i un dels esdeveniments  més  importants  en els  darrers  300  anys. Això  ho estem  constatant amb algunes reaccions  i  actuacions  del  govern i  el partit que actualment comanda, cada cop amb més  ma de ferro i corrupció, l’Estat  espanyol. En aquest sentit, les amenaces de voler  aplicar l’article  155  de  la CE,  la Llei de seguretat nacional  i  la proclamació de  Xavier  Garcia Albiol  com a  candidat del PP  a  la  Generalitat no  són més que armes psicològiques per  tal que  els catalans fem marxa  enrere en el seu procés d’alliberament  nacional.

Les armes psicològiques  que  fa  servir el govern espanyol per laminar, constantment, la nostra  autonomia cada cop  són pitjors. En el vessant  econòmic, l’objectiu de dèficit del  0’3% és inassumible  i brutalment  antisocial. De fet, aquesta dada  del 03% d’objectiu de  dèficit implicaria uns retalls  socials  de 1.500 milions d’euros  en partides socials, la qual  cosa  representaria  una regressió social molt important en un moment en què, encara, la  crisi  i la precarietat  és molt  significativa a casa nostra. Un altre aspecte en què  es va  deteriorant l’autonomia  catalana i minant la moral del  ciutadans  és  amb l’eliminació, de facto, de les competències  exclusives del govern de la  Generalitat. Cada cop  la maquinària  burocràtica de l’Estat  espanyol  va  envaint competències del govern  català i deixant completament  despullat, el  ja  mínim, estat  català del benestar; i això  a banda  de seguir  arrossegant un dèficit  fiscal  cada  dia   més  voluminós que va empobrint i maltractant  Catalunya. No hi ha dubte que la recentralització  és més  viu que  mai i, per  exemple, és la gran culpable que el govern català no pugui  donar  solucions  satisfactòries a  qüestions  tan greus  com la Llei de  dependència (totalment insuficient) i la pobresa  energètica (tant pel que fa a la lluita contra la  fred  com contra la calor extrema).

En síntesi, la tensió anticatalana  -a través  de les armes psicològiques del govern espanyol- provocaran molta  angoixa en la ciutadania  de  Catalunya. De fet, quan el govern de Madrid utilitza l’expressió  “el compliment de la llei” implica  la anihilació  general  de  Catalunya. Davant d’aquest  panorama  tenim  una  gran oportunitat el  27-S . Cal aprofitar-la  el més  bé  possible. Potser no en tindrem mai  més una altra tan diàfana.