Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Una mesura en contra de la corrupció

Un dels problemes greus que hi ha en la política és la corrupció. És com un corcó que, a poc a poc, va minant la confiança dels ciutadans amb els […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 22/09/2010

Un dels problemes greus que hi ha en la política és la corrupció. És com un corcó que, a poc a poc, va minant la confiança dels ciutadans amb els seus representants polítics (un lligam transcendental per a la democràcia). És per això que diputats dels Verds-ALE, de l’ALDE (liberals i demòcrates) i del Partit Socialista hem proposat que no es puguin elegir eurodiputats que estiguin encausats judicialment per delictes de corrupció, abús de càrrec públic, incitació al racisme o vinculació amb grups mafiosos. És obvi que molts diputats utilitzen el seu escó per, gràcies a la immunitat parlamentària, evitar la justícia. I cal trobar-hi una solució.

Dit d’una altra manera: no pot ser que hi hagi eurodiputats que hagin estat condemnats per incitació a l’odi racial i per negació de l’holocaust, com és el cas del líder del partit xenòfob del British National Party, en Nick Griffin. O que hi hagi parlamentaris com en Mario Borghezio de la Lliga Nord condemnats per cremar un paller on hi vivien immigrants. De la mateixa manera que els assistents i els funcionaris que treballen al Parlament Europeu han de presentar un document d’antecedents penals, els eurodiputats haurien d’acreditar que no han estat condemnats per casos de violació dels drets fonamentals o per vinculació amb grups mafiosos. Ambdós casos crec que haurien de ser inhabilitants per exercir un càrrec de representació parlamentària. La diputada italiana de l’ALDE Sonia Alfano (a la foto), a qui la màfia va matar el seu pare als anys 90, ho sap, i ho creu, amb més força que ningú.

Per cert, us enllaço la declaració escrita en contra de la màfia (pdf) que hem presentat avui al Parlament Europeu i que, si aconseguim que més de la meitat dels eurodiputats hi donin suport, passarà a ser adoptada per l’Eurocambra.