Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Una bona eina de participació en política europea

Acabo de votar a la Comissió de Cultura del Parlament Europeu la famosa Iniciativa Ciutadana Europea, que permetrà que un milió de persones pugui demanar a la Comissió Europea que […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 27/10/2010

Acabo de votar a la Comissió de Cultura del Parlament Europeu la famosa Iniciativa Ciutadana Europea, que permetrà que un milió de persones pugui demanar a la Comissió Europea que legisli sobre un tema determinat. En aquesta opinió he actuat com a representant dels Verds-ALE en les negociacions entre grups parlamentaris, i la veritat és que estic molt content del resultat que hem aconseguit, perquè elimina molts dels obstacles que la Comissió Europea havia posat per dificultar el procés. Crec que hem creat una bona eina de participació ciutadana en els afers europeus, i espero que els ciutadans i les entitats catalanes en sapiguem treure profit. Aquesta és la nota de premsa que acabo d’enviar als mitjans de comunicació amb els principals punts desglossats:

Esquerra aconsegueix que els joves de 16 anys puguin signar la Iniciativa Ciutadana Europea

Brussel·les, 27 d’octubre del 2010. La Comissió de Cultura del Parlament Europeu ha rebaixat avui la proposta que havia presentat la Comissió Europea per regular la Iniciativa Ciutadana Europea. ‘Hem aconseguit que els joves de 16 anys puguin participar en la Iniciativa Ciutadana i, a més a més, que el mínim d’estats que l’han d’impulsar sigui 7, i no pas 9, com la Comissió Europea proposava’, ha explicat Junqueras. ‘Hem creat una eina de participació ciutadana molt més fàcil de fer servir, i en la qual hi podrà prendre part molta més gent. Espero que serveixi perquè els ciutadans puguem intervenir més directament en la política europea’, ha reblat l’eurodiputat republicà, que ha representat els Verds-ALE en les negociacions entre grups parlamentaris sobre aquest tema.

El text que ha aprovat avui la Comissió de Cultura també obliga la Comissió Europea a desenvolupar un software de recollida de signatures que els impulsors de les iniciatives ciutadanes podran utilitzar. ‘Crec que és crucial que es puguin recollir signatures en línia, i que la Comissió posi el software necessari, perquè així els ciutadans i les entitats es podran involucrar en la política europea amb molta més facilitat’, ha recalcat Junqueras. ‘La recollida de signatures per internet marcarà la diferència’, ha considerat.

D’altra banda, l’Eurocambra vol eliminar el requisit de recollir 300.000 signatures abans que la Comissió decideixi sobre l’admissibilitat de la iniciativa. ‘La Comissió no pot exigir que es recullin 300.000 signatures i, finalment, dir que la iniciativa no procedeix legalment’, ha afirmat l’eurodiputat d’Esquerra. ‘L’admissibilitat s’ha de decidir abans de la recollida de signatures’, ha subratllat Junqueras.

Finalment, Junqueras ha valorat positivament que les dades que hauran de posar els ciutadans per signar les iniciatives es redueixin a nom i cognoms, municipi i data de naixement.

La Iniciativa al Tractat de Lisboa

Cal recordar que l’article 11.4 del Tractat de Lisboa preveu la possibilitat que un milió de ciutadans proposi que la Comissió Europea legisli sobre un determinat tema. La Comissió va fer una proposta de regulació al Parlament, i la Comissió de Cultura ha considerat ara que el procés s’havia de simplificar. La Comissió d’Afers Constitucionals i de Peticions del Parlament també es pronunciaran sobre la regulació abans de tornar el text al Consell de la UE.