Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Últim tren pel 9N

In extremis, els procediments per tenir la consulta a punt pel 9 de novembre s'han engegat de nou aquest dilluns. Això sí, amb totes les argúcies legals del món per […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 07/10/2014

In extremis, els procediments per tenir la consulta a punt pel 9 de novembre s'han engegat de nou aquest dilluns. Això sí, amb totes les argúcies legals del món per evitar o posposar l'activació del bulldozer estatal. Després de perdre un temps preciós la setmana passada, ara sí que la Generalitat està preparant la votació fins allà on pugui arribar i l'Estat no en tindrà prou amb una sentència cautelar del TC. S'ha reobert el registre per inscriure al cens els ciutadans que ho requereixen, és a dir nouvinguts sense nacionalitat espanyola, catalans a l'estranger i persones a la presó o centres de menors, i persones dependents i de moment no hi ha data límit per apuntar-s'hi. Mas ha signat el decret de designació dels membres de les comissions de seguiment territorials (les juntes electorals zonals), uns 100 ajuntaments ja han confirmat els llocs de votació que havia suggerit la Generalitat i més de 250 han designat un coordinador municipal per la jornada. Tot, amb estratagemes legals per no incórrer en una il·legalitat de tots tipus.

Aquest dimarts ja s'han vist cues d'estrangers per demanar votar als punts de registre habilitats, mentre que la bústia del correu electrònic de la comissió de control fa dies que és plena. La moribunda consulta la setmana passada revifa, però que no s'enganyi ningú: amb les pegues espanyoles, les garanties democràtiques perquè el 9N sigui rellevant són molt difícils d'assolir. Que els 947 municipis del país facilitin l'ús dels punts de votació i tots els ciutadans que desitgen incorporar-se al cens ho facin a temps es preveu una quimera.

A més, el refús de CiU a acceptar en aquest moment l'entrada d'ERC al govern per blindar la consulta – a proposta de la CUP aquest dimarts, que de manera sorprenent també s'ha ofert a formar part de l'executiu- denota la no voluntat convergent de trencar amb la legalitat espanyola en última instància; si hi incorporen als republicans, no tindrien cap més remei que fer-ho. Un eventual fracàs d'aquí a trenta-tres dies que dugui el país a unes eleccions anticipades podria deixar el procés tocat de mort. Perquè tinguin sentit les anomenades plebiscitàries s'haurien de fer amb una Declaració Unilateral d'Independència al programa del bloc sobiranista, és a dir plantejant un xoc encara més frontal amb l'Estat que el que els convergents semblen voler-se estalviar ara. Excepte si encara tenen un trumfo a la màniga encara per mostrar. En tot cas, la ciutadania resta a l'espera de veure si l'enfrontament entre Mas i Junqueras en les primeres hores de la reunió de divendres -revelat per Quim Arrufat, de la CUP- no és l'avantsala del trencament entre les dues formacions en el moment de decidir abandonar el 9N o bé a l'hora de pactar una llista unitària a les possibles plebiscitàries.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014