Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Turisme francòfon

El passat 14/07/2012 es va celebrar, a la ciutat  de Roses, una mena d’homenatge  al  Turisme  Francès . Cal tenir en compte que la població costanera  altempordanesa  va ser  visitada, […]

Josep Maria Loste 04/08/2012

El passat 14/07/2012 es va celebrar, a la ciutat  de Roses, una mena d’homenatge  al  Turisme  Francès . Cal tenir en compte que la població costanera  altempordanesa  va ser  visitada, l’any 2011,  per  61.000 persones de l’Estat veí , a més 2.000 hi  estan empadronats; pràcticament  hi viuen tot l’any .Crec que aquesta  iniciativa de l’Ajuntament rosinc  està molt  bé; però caldria estendre-la  a tota la comarca de l’Alt Empordà  i al conjunt del turisme  francòfon. El turisme francòfon a Catalunya, i principalment a la Costa Brava alt empordanesa, és una gran riquesa – econòmica, lingüística i humana – que mantes  vegades passa desapercebuda. El turisme francòfon a casa nostra, i especialment a poblacions com Portbou, Colera, Llançà, Port de la Selva,Cadaqués, Roses i d’altres; és una important  font de recursos econòmics: és un turisme de proximitat que caldria  blindar i aprofitar millor; és un sector estratègic clau per la zona Nord de la Costa Brava . A banda de tot això, també caldria treure més profit d’aquest  gran nombre de ciutadans de la comunitat francòfona  per explicar-los que és Catalunya, i que aquí tenim una llengua pròpia, molt més  propera al francès que no pas  al castellà. A més, el català  juntament  amb el francès, són les dues llengües d’aquest projecte de proximitat, tan necessari i engrescador, que s’anomena Eurodistricte.

Al mateix temps,  seria molt  interessant  poder fer xerrades i conferències en francès, per tal de fer  proselitisme sobre la necessitat que té  Catalunya d’esdevenir  un  Estat propi dintre de la  interdependència europea . És clar  que, també ens fa falta, per tal d’internacionalitzar la nostra causa/reivindicació  nacional, tenir a favor  nostre ( o si més no, no tenir-la en contra) a aquesta important comunitat francòfona, que té un pes destacat  dintre d’Europa  i les seves institucions .