Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Tot torna com un boomerang accelerat al Suprem

L’embús de denúcies, recursos, empares i tota mena de moviments judicials dels líders del procés en els últims dies a les altes instàncies espanyoles fa que sigui difícil seguir el […]

El Dietari del Procés 08/01/2020
Pla general, extret de senyal institucional, de Jordi Turull durant l'últim torn de paraula al Tribunal Suprem

Pla general, extret de senyal institucional, de Jordi Turull durant l’últim torn de paraula al Tribunal Suprem

L’embús de denúcies, recursos, empares i tota mena de moviments judicials dels líders del procés en els últims dies a les altes instàncies espanyoles fa que sigui difícil seguir el fil de cada cas. Torra ha demanat avui mesures cautelaríssimes al Suprem per rebutjar la decisió de la JEC d’arrencar-lo de la Generalitat. Junqueras les va demanar ahir a la mateixa instància i també contra la JEC per poder sortir en llibertat i accedir al càrrec d’eurodiputat fent servir la immunitat garantida per Europa. Rull, Turull i Sànchez s’han adreçat al TC perquè anul·li la sentència del procés al·legant que la resolució de la justícia europea a favor de Junqueras també implica que el seu judici s’hauria d’haver aturat pel suplicatori. Puigdemont i Comín també han requerit al TC que, tenint en compte que ells tenen immunitat, se’ls aixequi l’ordre de detenció a Espanya. I els Jordis ja podran demanar els primers permisos la setmana vinent! El Suprem ha de decidir sobre Torra i Junqueras aquesta setmana, és el més urgent. Però els fronts se li multipliquen, i tot perquè Europa ja està començant a donar fruits a l’independentisme.

Al cap i a la fi, però, l’Estat espanyol rep el que ha cultivat. L’obsessió per enviar tota iniciativa catalana als tribunals que han mostrat els governs i partits espanyols al llarg dels últims anys ha estat res més que un aprenentatge per l’independentisme. Ara els torna com un boomerang, i ara s’haurà de veure fins quan poden aguantar la pressió.