Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Som lo que Sembrem denúncia irregularitats en informes d’assessorament del Parlament

|

- Publicitat -

La ILP per una Catalunya Lliure de Transgènics va ser rebutjada per PSC, CiU i PP el passat 2 de juliol, poc després de l’entrega per part del CAPCIT d’aquests informes als grups parlamentaris.

La plataforma i les personalitats que donen suport explícit a aquestes denúncies critiquen el fet que el debat sobre transgènics agrícoles, que hi és a la societat, no s’hagi traslladat al Parlament, i denuncien els informes que han contribuït a avortar aquest debat sobre la Iniciativa Legislativa Popular per una Catalunya Lliure de Transgènics. Els autors dels informes no es van dirigir durant tot el procés de la seva elaboració a Som lo que Sembrem ni a cap expert o persona involucrada en la problemàtica que pogués oferir raons contràries als transgènics agrícoles, o en qualsevol cas aquestes no han estat citades als informes.

Publicitat

Veure els documents adjunts

Al document Dossier de premsa: Denúncies la plataforma exposa la seva crítica a tot el procés d’elaboració dels informes i a la selecció esbiaixada de les fonts d’informació.

Als documents Crítica a l’informe de l’IEC i Crítica a l’informe del C4 la plataforma fa una crítica detallada de cadascun dels dos informes d’assessorament.

Entre altres demandes plantejades per Som lo que Sembrem a les institucions, s’ha preguntat al senyor Ernest Benach, com a president del Parlament i del CAPCIT, si aquests informes s’han pagat amb diners de tots els ciutadans, i quants diners han costat.

Als grups parlamentaris PSC, CiU i PP se’ls ha demanat que es pronunciïn sobre aquests informes, ja que s’han emès per assessorar-los sobre el tema.

Les institucions a les quals la plataforma Som lo que Sembrem lliura els documents són:

Als membres del CAPCIT, al president de l’IEC Sr Salvador Giner de San Julián, al president del C4 senyor Tomàs Molina, a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, al president del Parlament i del CAPCIT Sr. Ernest Benach, a tots els grups parlamentaris de la cambra catalana, al col·legi de periodistes, a l’Observatori de Comunicació Científica de la Pompeu Fabra, a tots els diputats, al Síndic de Greuges Sr Rafael Ribó i a la premsa.

A la roda de premsa assistiran:

– Dr. José Ramón Olarieta, professor d’agrònoms a la Universitat de Lleida

– Dr. Miquell Vallmitjana, investigador en biotecnologia a la UAB.

– Montse Escutia, agrònoma i professora del Màster en Agricultura ecològica del Departament de Biologia Vegetal de la UB.

– Dra. Marta Rivera, investigadora a la UAB en temes d’alimentació i agricultura.

– Dra. Rosa Binimelis experta en temes socioeconòmics dels transgènics.

– Dr. Roman Galimany, bioquímic i farmacèutic, president de l’Hospital de Valls, ex-president de la Sociedad Espanyola de Bioquímica Molecular y Patología.

Persones convidades que no poden assistir-hi dimecres perquè tenen altres compromisos, però que donen suport explícit a les declaracions de denúncia:

– Josep Lluís Domingo, professor de toxicologia a la Universitat Rovira i Virgili, reconegut mundialment pels seus treballs on revela la falta d’estudis suficients dels efectes sobre la salut humana i animal dels OMG.

– Dr. Enric Tello, catedràtic d’Economia de la UB, professor d’Història agrària.

– Dr. Martí Boada doctor en Ciències Ambientals. Professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Membre del Comitè Espanyol del PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), de la Comissió de Comunicació i Educació de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides.

– Dr. Marcel Coderch, doctor enginyer de telecomunicacions, vicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Secretari de l’Associació per l’Estudi dels Recursos Energètics (AEREN-ASPO Spain).

– Joan Martínez Alier, catedràtic del departament d’Economia i Historia econòmica de la Universitat autònoma de Barcelona, i coordinador del doctorat en ciències ambientals a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental a la UAB.

– Dr. Jordi Pigem, doctor en Filosofia per la UB, expert en temes d’ecologia, ciència i societat.

La plataforma espera altres confirmacions en els propers dies.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut