Dimarts, 20 d'octubre de 2020 - Edició 817
La República

Símbols franquistes al Parlament Europeu

Encara que sembli difícil de creure, és ben veritat: al Parlament Europeu hi ha una Constitució espanyola exposada permanentment amb l’àguila franquista, amb el jou i les fletxes, i amb […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 14/01/2010

Encara que sembli difícil de creure, és ben veritat: al Parlament Europeu hi ha una Constitució espanyola exposada permanentment amb l’àguila franquista, amb el jou i les fletxes, i amb el lema ‘Una, grande y libre’. Me’n vaig adonar al cap d’unes setmanes d’arribar al Parlament Europeu, perquè està ben visible, a la tercera planta de l’edifici Altiero Spinelli de la Cambra a Brussel·les. Resulta que cada parlament europeu fa un obsequi a la Cambra comunitària, i les Corts espanyoles van oferir un exemplar de la Constitució amb un signe feixista ben visible. Normalment, els parlaments obsequien obres d’art o creacions culturals d’abast universal, però el Congrés dels Diputats, aleshores presidit pel Federico Trillo va creure que el millor que podia oferir d’Espanya era un text legal (vegeu la notícia de l’ACN). Segurament, perquè la Constitució és l’únic que uneix els ciutadans de l’Estat espanyol. I segurament també per això s’hi aferren tant, i d’una forma tan barroera.

Crec que és una ofensa a tots els demòcrates i a tots els que han lluitat per la llibertat i la pau al continent europeu. I penso que el Parlament Europeu no pot donar coberta a aquest tipus d’ideologies, sobretot perquè la Unió Europea representa juntament el contrari: la llibertat i la democràcia. Per això he demanat en una carta formal al president del Parlament Europeu, el polonès Jerzy Buzek, que retiri els símbols franquistes del Parlament.

Us adjunto la nota de premsa que he enviat a la premsa:

Junqueras demana al president Buzek que retiri els símbols franquistes del Parlament Europeu

  • La Cambra europea exposa a Brussel•les un exemplar de la Constitució espanyola amb l’àguila franquista i el lema ‘Una, grande y libre’

Brussel•les, 14 de gener del 2010. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat en un carta al president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, que retiri els símbols franquistes de l’edifici de la Cambra comunitària a Brussel•les. ‘La Unió Europea representa els principis de la llibertat i la democràcia, i és una incoherència que el Parlament Europeu exhibeixi públicament símbols d’un règim autoritari com el franquista’, ha explicat l’eurodiputat.

La planta tercera de l’edifici Altiero Spinelli del Parlament Europeu, a Brussel•les, exhibeix un exemplar de la Constitució espanyola amb l’àguila franquista i el lema del règim autoritari ‘Una, grande y libre’. L’objecte és un obsequi de les Corts espanyoles a la Cambra europea. ‘L’exposició de símbols franquistes no només és ofensiva per als visitants al Parlament que coneixen les atrocitats d’aquesta dictadura feixista, sinó que també malmet la imatge de la institució i dóna cobertura als que defensen sistemes totalitaris’, ha afirmat l’eurodiputat republicà.

‘Molts parlaments europeus han regalat a la Cambra comunitària obres d’art o aportacions a la cultura universal, mentre que les Corts espanyoles han optat per oferir un text jurídic. Segurament és una demostració que la Constitució espanyola és l’únic que uneix –en molts casos per simple imperatiu legal- als ciutadans de l’Estat espanyol’, ha manifestat Junqueras.

Relacionats