Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Si limitem el deute, també hem de limitar l’espoli fiscal

Fixar un sostre a l’endeutament no forma part dels deures i dels drets fonamentals dels ciutadans i, per tant, no hauria de formar part de la Constitució. Fixar un sostre […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 24/08/2011

Fixar un sostre a l’endeutament no forma part dels deures i dels drets fonamentals dels ciutadans i, per tant, no hauria de formar part de la Constitució. Fixar un sostre a l’endeutament és una mesura instrumental i, per tant, hauria de formar part de la Llei d’acompanyament dels Pressupostos generals de l’Estat.

Sigui com sigui, si els partits polítics espanyols volen fixar constitucionalment un límit a l’endeutament de totes les administracions públiques, també haurien de fixar un límit a l’espoli fiscal que pateixen Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears atès que, sense aquest espoli fiscal, les nostres administracions públiques no estarien pas endeutades i gaudirien d’un ampli superàvit cada any. És el que fa, per exemple, un país tan civilitzat com Alemanya.

Finalment, si els partits polítics espanyols opten per fixar constitucionalment una mesura instrumental com el sostre d’endeutament, crec que també haurien d’introduir altres mesures instrumentals com la limitació dels desequilibris en la distribució de la renda.