Dilluns, 10 d'agost de 2020 - Edició 745
La República

Serà el proper Onze de Setembre el que l’independentisme necessita?

Aquest Onze de Setembre també serà de mobilitzacions independentistes per cinquè any consecutiu. Davant algunes veus que incomprensiblement desaconsellaven repetir les imatges dels últims quatre anys, el secretariat de l’ANC […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 17/04/2016

Aquest Onze de Setembre també serà de mobilitzacions independentistes per cinquè any consecutiu. Davant algunes veus que incomprensiblement desaconsellaven repetir les imatges dels últims quatre anys, el secretariat de l’ANC ha decidit instar la gent a sortir al carrer de nou, cosa que ha anunciat durant l’assemblea general de l’entitat d’aquest diumenge. No podia ser de cap altra manera, ja que els sobiranistes encara no han aconseguit res.

Amb tot, l’Assemblea planteja un Onze de Setembre amb cinc mobilitzacions en lloc d’una a cinc ciutats d’arreu del país. Una d’elles serà a Barcelona, on tindrà protagonisme una delegació de personalitats que durant l’estiu hauran fet una gira internacional per explicar el procés. Mentrestant, les altres estaran repartides per intentar activar la ciutadania per a participar d’un procés constituent que encara s’ha d’engegar. No s’han donat molts més detalls, però s’haurà de veure com acaba tot, ja que per exemple el 2014 es van anunciar concentracions als ajuntaments de tots els pobles del país i, per bé que es van dur a terme, van quedar en una anècdota comparades amb la manifestació de la V.

El plantejament d’aquest any és el millor? Hi ha opinions de tot tipus, però en primer lloc s’ha de pensar quin ha de ser l’objectiu d’aquest Onze de Setembre: és bàsic eixamplar la massa social independentista –sobretot a l’àrea metropolitana- i també continuar fent ressò del moviment a la comunitat internacional. En aquest sentit, una descentralització de la gent pot aigualir la imatge d’impacte que s’ha aconseguit en els últims quatre anys i els mitjans internacionals poden donar-hi l’esquena. De fet, els espanyols ja es preocuparan de comptar gent a la baixa.

No obstant, sí que estendre les mobilitzacions a tot el país pot ajudar a despertar la gent i aixecar els ànims de molts que ja porten temps escèptics amb el procés. Sobretot, però, s’han de disputar els ciutadans metropolitans que ara viuen un idil·li amb Ada Colau. I si una de les mobilitzacions paral·leles és a algun municipi de l’àrea metropolitana?

D’altra banda, el factor internacional que es vol incorporar és, de ben segur, positiu, però si o és més contundent, no s’aprofitarà prou. L’Onze de Setembre és un aparador dels anhels i les intencions de molts catalans, així que si es demostra d’alguna manera creativa la voluntat europeista del país, les consciències d’alguns governants europeus es remouran. Per què no es fa algun mosaic o s’emet algun missatge demanant explícitament ajuda als europeus? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Relacionats