Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Sentència, nacionalisme i caràcter

|

- Publicitat -

El nacionalisme és el camí per a la plenitud de Catalunya com a nació, com a entitat política, com a entitat econòmica i com a conglomerat social, sense cap mena de limitació. Per això ens cal redefinir urgentment la doctrina nacionalista i adaptar-la a l’actual realitat social catalana.
 
Com bé assenyala Iñaki Gabilondo, “s’anomena ‘patriotisme’ al nacionalisme dels països que tenen Estat, i ‘nacionalisme’ al patriotisme dels països que no tenen Estat”. Per tant, la paraula “nacionalista” sempre ha estat denigrada i utilitzada a propòsit per l’establishment polític dels estats com a arma llancívola cap als seus adversaris polítics quan s’han sentit amenaçats.
 
Tanmateix el caire nacionalista d’un poble també el conforma les seves actituds i el seu caràcter. Està clar que el nacionalisme català ha de ser obert, lligat al progressisme social i a l’humanisme radical. Però quin model de nacionalisme realment ens volem donar entre tots?
 
Un nacionalisme excloent, identitari, de DNI, com l’espanyol? Un nacionalisme sotmès, de demanar constantment permís a l’amo, com pretén l’actual direcció d’Esquerra Republicana? Evidentment, optar per qualsevol d’aquests dos models tan extrems és un suïcidi com a poble.
 
Estem a les portes de la sentència definitiva i la nostra resposta determinarà el nostre futur com a poble. No acceptar la sentència, en termes generals, pot equiparar-se al que va representar la sentència de l’Estatut l’any 2010, que el poble no va acceptar. Aquella resposta intel·ligent es va traduir en què la pràctica totalitat del catalanisme va virar cap a l’independentisme i amb l’acostament i la unitat d’acció entre partits independentistes. Al mateix temps, va marcar el tret de sortida de les manifestacions massives dels 11s de setembre. Per tant, urnes, carrer i unitat.
 
Podrà l'Estat espanyol fer valdre una sentència condemnatòria que més d’un 70% de la població catalana considera injusta? Cal repetir la fórmula. Ara és el moment de plantar cara i de pensar en les futures generacions.

© Guillem Valls ; Twitter: @Guillem_Valls_ | Director d' www.entrevistesxlarepublica.cat | 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut