Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Sense temps per agafar aire

Aquest any boig de la política és un remolí que no farà una aturada després de les eleccions municipals. Ans al contrari, tot es reactivarà ja amb la vista posada […]

El Dietari del Procés 22/05/2015

Aquest any boig de la política és un remolí que no farà una aturada després de les eleccions municipals. Ans al contrari, tot es reactivarà ja amb la vista posada als comicis del 27-S. Que ningú es pensi que tot s’adormirà de nou, com als primers mesos de 2015, així que si algú necessita agafar aire, que ho faci en el dia de reflexió que ens espera aquest dissabte. Si no, ja no tindrà temps fins… El 28 de setembre? Finals d’any? El 2017, quan podria ser que acabés el procés?

Tant és així que la setmana vinent estarem entretinguts amb les dificilíssimes aliances que s’hauran de conformar per governar molts ajuntaments, però és que el dimarts següent, 2 de juny, Unió farà públic el full de ruta que sotmetran a referèndum intern 12 dies després. Quines seran les idees mestres d’aquest full de ruta? Encara no se saben, però a tenor de la carta setmanal de Duran i Lleida d’aquest divendres, es preveu que se centrin a fer un regat espectacular a la qüestió de la independència.

El líder democristià ha defensat per enèsima el diàleg entre Catalunya i Espanya, i ho ha fet en els termes del parlament de Dinamarca. Ni una coma més. Literalment, ha dit que “ara no cal anar més enllà. No toca: ja tocarà!” Però quan tocarà? A la campanya electoral de les eleccions de 2019? I mentrestant, sumar quatre anys més a l’absurditat de dialogar contra una paret blava, que en lloc de només blava, potser és blava i taronja? Duran es vanta de donar la paraula als seus militants, però un referèndum on UDC es torni a escaquejar de dir si és independentista no, hauria de fer rebel·lar els seus militants. Tant els uns com els altres. És la democràcia de les opcions “’sí, queda’t’ o bé ‘no, no te’n vagis’”. Entre el 2 i el 14 de juny, tot s’esclarirà.
 
D’altra banda, mentrestant, durant el juny s’ha de fer el pas definitiu per lligar la part del programa electoral conjunta entre CDC, ERC, CUP i potser algú més. El futur del procés estarà en joc, perquè la unitat dels partits independentistes es tornarà a posar a prova. També en les properes setmanes s’haurà de saber quin és el cap de llista dels cupaires.

Un altre focus d’atenció rebran les forces que ara conformen Barcelona en Comú. Així, s’haurà de desvetllar amb quina fórmula es presenten ICV, Podem i Procés Constituent, que per cert també decidirà el 14 de juny si accepta la proposta de Teresa Forcades d’encapçalar una candidatura encara no definida. Els ecosocialistes busquen sumar forces amb el partit de Pablo Iglesias des del gener, i amb l’impuls que aquest portava, es feia l’orni. Però ara les coses han canviat. L’acord està més a prop, però com en el si de les forces independentistes quan parlaven de llista unitària, el problema vindrà quan s’hagi de discernir qui és el candidat. Aquí és on descarrilarà tot.    

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí