Dijous, 29 d'octubre de 2020 - Edició 826
La República

Romeva, Forcadell i Casals, la recepta per fer callar Podemos… i per controlar Mas i Junqueras

Encara no s'ha presentat, però el principi d'acord a què van arribar ERC i CDC dilluns a la nit ja sembla del tot ferm. Més que res, perquè ja s'han […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 15/07/2015

Encara no s'ha presentat, però el principi d'acord a què van arribar ERC i CDC dilluns a la nit ja sembla del tot ferm. Més que res, perquè ja s'han repartit els 'trumfos', que era la qüestió sempre encalla les negociacions. Així, el número 1 a la llista unitària civil amb polítics serà Raül Romeva, que anirà seguit de Carme Forcadell i Muriel Casals. Els llocs número 4 i 5 els ocuparan Artur Mas i Oriol Junqueras que, segons l'acord, es repartirien els càrrecs importants d'un potencial executiu amb el convergent reeditant la presidència de la Generalitat i el republicà esdevenint vicepresident. A més, CDC ocuparà el 60% de llocs a la llista reservats a polítics -i al seu torn en cedirà alguns per Demòcrates de Catalunya, la ja oficial escissió d'UDC- i ERC tindrà el 40% restant –en què inclourà membres de MES.

Per què Romeva i no algú altre? En primer lloc, perquè és un torpede cap a l’argument en què basa la precampanya Podemos i ICV: plantejar un plebiscit contra Mas. El cap de llista és algú que ha estat militant d’Iniciativa durant 25 i deu anys al Parlament Europeu representant el mateix partit. Un cop molt dur al discurs monotema anti-retallades però sobretot anti-Mas que prediquen Dante Fachin i Joan Herrera. El programa electoral de la candidatura unitària haurà de ser forçosament de caire social, perquè Romeva és qui l’ha de defensar. D’altra banda, la CUP també pot sortir una mica mal parada; estarà defensant, si s’arriba a un acord,  el mateix full de ruta cap a la independència, i el discurs de justícia social no diferirà molt al de Romeva. Amb aquest cap de files, podrien haver-hi estat.

Pel que fa les números 2 i 3, Carme Forcadell i Muriel Casals tornaran a donar la cara. Un tàndem que ha funcionat molt bé durant els últims tres anys, en què la popularitat dels dos personatges no ha parat de pujar i en què cap de les dues ha registrat cap punt fosc. I si algú rumorejava que tot el protagonisme de la presidenta de l’ANC era per entrar en política, s’equivocaven. Hi serà, però per obligació pràcticament, i serà la número 2, cosa que ha estat bé per esvair dubtes. Ara bé, Forcadell i Casals farien bé de quedar-se al Parlament com a diputades i no entrar a l’executiu.

Per què? Algú s’ha d’assegurar que Mas i Junqueras, a l’executiu si tot surt bé, compleixin amb la tasca encomanada. Les entitats des del carrer han pressionat fins a un cert punt, però s’han vist desbordades en els moments decisius. Ara la pressió s’ha d’exercir des de la cambra de representants. Si l’executiu no fa la feina, se’l podrà amenaçar de retirar-li la confiança i fer-lo caure. No podran badar. Notaran l’alè del poble més a prop que mai. Com dèiem fa uns dies, el legislatiu controlarà l’executiu. Això sí: amb una llista unitària, ja no valen les turbulències a cada pas. Una candidatura ha de donar estabilitat, si no, per a què serveix? És per això que el full de ruta ha de ser com més explícit, millor. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats