Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Qui es vol suïcidar primer?

La cimera d'aquest dijous entre les forces sobiranistes s'ha d'interpretar com l'anàlisi de tots els actors sobiranistes de la situació i dels últims passos que es poden seguir per preparar […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 09/10/2014

La cimera d'aquest dijous entre les forces sobiranistes s'ha d'interpretar com l'anàlisi de tots els actors sobiranistes de la situació i dels últims passos que es poden seguir per preparar la consulta fins al límit màxim que permet la llei. Tot i que no n'ha transcendit res de moment, en els propers dies s'hauria de saber quina serà l'estratègia per publicar el cens electoral, fer el sorteig dels membres de les meses i designar els punts de votació sense transgredir la legislació espanyola. Si n'hi ha alguna. En cas contrari o d'espera de la resolució del TC, el temps restant serà de tres setmanes, amb la qual cosa potser ni ignorant les lleis de l'Estat donaria temps per fer una consulta amb totes les garanties. Arribats a aquest punt… Qui es despenja primer? I quin serà el proper pas? El primer que faci la retirada es pot suïcidar i quedar com un traïdor. tornaran al tacticisme habitual?

ICV-EUiA prepara la retirada dient que les eleccions generals de l'any vinent podrien fer arribar al poder a algú més favorable amb les reivindicacions catalanes, però espera a no despenjar-se sola. Unió sembla tranquila després de veure que Mas no sembla disposat a trencar la legalitat estatal, així que esperarà a que CDC inevitablement  ho faci. La CUP dóna la sensació d'estar molt conscienciada amb la importància de preservar la unitat, així que pressionarà però fins a un cert punt. I els partits de Mas i Junqueras saben que aquestes setmanes poden ser claus per decidir qui lidera el procés a partir d'ara; faran equilibris per no ser els que deceben l'opinió pública, ja sigui per falta de coratge (CDC) o per tibar massa la corda quan sigui evident que el 9N no es pot dur a terme (ERC). Quina seria la millor solució per tots, si de veritat la votació no és factible? Decidir el proper pas junts i continuar amb el bloc tan unit com ara. El problema és que la propera estació serien unes eleccions.

Plebiscitàries o no, són eleccions, i cada formació política arriba amb uns interessos i preocupacions molt dispars. ICV-EUiA i Unió no podrien justificar entrar a una llista conjunta amb la independència unilateral com a punt estrella si ni tan sols defensen el Sí-Sí el 9N. La CUP podria treure més rèdit de tot plegat en solitari, i l'assemblea no ho posaria fàcil per pactar amb la dreta. CDC (o bé CiU) per lliure pot caure al segon lloc per primera vegada, cosa que finiquitaria a Mas i deixaria un buit immens. Amb una candidatura unitària, però, haurien d'acceptar la DUI -tenint en compte que no han volgut desobeir l'Estat ni un pèl aquesta tardor de moment. I ERC hauria de convèncer CDC per la DUI, però si no ho fa, navegar sola i guanyar la pot dur a un naufragi. Retallades, govern en minoria i una Convergència sense Mas reticent a fer de comparsa…

La clau perquè tot això no es desfermi serà una sortida al 9N que denoti la mateixa fermesa i unitat de divendres passat. Serà possible?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014