Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Prou de Parany!!!

Comença la caça amb parany.  Un any més, i fa 9 de la seua prohibició. La modificació de l’article 336 del Codi Penal inclou com a delicte la utilització de […]

Iniciativa Animalista
Iniciativa Animalista 11/10/2011

Comença la caça amb parany.  Un any més, i fa 9 de la seua prohibició.
La modificació de l’article 336 del Codi Penal inclou com a delicte la utilització de mètodes no selectius de caça com el parany, una xacra que cada any acaba amb milers i milers d’aus.
Iniciativa Animalistadóna el seu suport a les diverses organitzacions ecologistes que denunciaran per la via penal els paranyers que siguen detectats.
Acció Ecologista-Agró, APNAL-Ecologistes en Acció, GECEN i GER-Ecologistes en Acció han iniciat el seguiment de la caça amb parany, penada per la llei.  Ja han localitzat nombrosos paranys preparats per a caçar, que denunciaran per via penal si tenen activitat.
Aquestes organitzacions lamenten que la Conselleria utilitze políticament el parany, amb un suport clarament electoralista que deixa de banda la llei i el respecte de la biodiversitat, de la vida de centenars de milers d’aus. 
La reforma de la Llei de caça valenciana, pensada per protegir aquesta pràctica davant sentències judicials fermes (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Tribunal Suprem i Tribunal de la Unió Europea) ha estat paralitzada pel Tribunal Constitucional.  Demanem la consellera Isabel Bonig que deixe de lloar públicament el parany i procedisca a posar els mitjans (agents mediambientals) necessaris per a evitar la caça furtiva i complir les sentències judicials que el prohibeixen.
Enfilat, el cant mortal.  S’inicia ara també la caça amb enfilat, defensat com a sistema per a la captura selectiva d’aus pel cant (silvestrisme) amb les quals evitar l’endogàmia entre les que ja són esclaves.  Es tracta, en realitat, d’una excusa amb la que es vol ocultar la caça massiva d’aus per a consum gastronòmic. Les directrius ministerials que prohibeixen aquesta practica, en aplicació de les sentències judicials del Tribunal de la Unió Europea, són ignorades per la Conselleria.
Iniciativa Animalistadóna suport a aquesta iniciativa per a acabar amb el parany i l’enfilat, mètodes de caça que massacren una enorme quantitat d’individus, aus molt xicotetes que pateixen una llarga agonia a les trampes, que son arrencades sense cura de la pega (que els arrenca les plomes i, fins i tot, ales i potes) i que acaben al plat, convertides en exquisitats culinàries.  Ni la costum ni la tradició justifiquen tot això.

Iniciativa Animalista 11.10.2011.