Dimarts, 20 d'octubre de 2020 - Edició 817
La República

Procés Constituent, finalment coherent

Aquest dissabte s’ha acabat de constatar que la plataforma que va néixer fa dos anys per agrupar tota l’esquerra independentista ha fracassat. Procés Constituent ha decidit no presentar-se a les […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 25/07/2015

Aquest dissabte s’ha acabat de constatar que la plataforma que va néixer fa dos anys per agrupar tota l’esquerra independentista ha fracassat. Procés Constituent ha decidit no presentar-se a les eleccions després de rebutjar unir-se a ‘Catalunya Sí que es pot’, que dóna l’esquena a la plena sobirania. Les alternatives d’explorar una candidatura in extremis amb la CUP o bé d’anar en solitari tampoc han rebut prou suport, així que Forcades i Oliveres es mantindran al marge del procés electoral. I és que, en el fons, què aportava Procés Constituent? Amb la llista de Podemos i ICV, només confusió ideològica i pèrdua de vots independentistes. Amb la CUP tindria més sentit, però en solitari quin matís aportaria?

En qualsevol cas, la decisió de l’organització clarifica més que mai les propostes electorals a 64 dies de les eleccions: Catalunya Sí que es pot no inclourà partits explícitament independentistes, encara que el cap de llista que han triat votés Sí-Sí el 9N. L’expresident de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Lluís Rabell, ha estat l’escollit després que molts altres personatges rebutgessin l’oferiment. El flamant candidat ja ha dit que els secessionistes també tenen cabuda en el projecte de Podemos i ICV que, per cert, no és ni més ni menys que això: una candidatura de dos partits, no ‘del poble’, com va vendre Ada Colau Barcelona en Comú.

Així, aquest dissabte s’ha acabat de confirmar que la CUP i Junts pel Sí els únics que remaran per la plena sobirania, un any exacte després que Jordi Pujol fes esclatar la bomba de la seva herència amagada a Andorra després d’una maniobra de les cavernes de l’Estat. Mirant-ho en perspectiva, la confessió ha portat tants resultats a l’establishment espanyol com pensava? Si hi ha hagut un estancament sobiranista, ha estat més aviat per la falta d’unitat entre CDC, ERC i les entitats, que per Pujol. De fet, el PP i Ciudadanos estan fan més èmfasi en la ‘bogeria’ del procés que no en la crítica al president pel passat del seu partit. Així, qui està esprement més l’herència que arrossega Mas i el seu partit? Curiosament, la candidatura de Podemos i ICV, els més anti-establishment. Quina ironia. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats