Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Pot donar Syriza un cop de mà a Catalunya?

|

- Publicitat -

Bufen vents de canvi a Europa. Havent tocat fons, Grècia ha decidit treure del poder al bipartidisme gairebé entre famílies que porta quatre dècades governant el país. I ho fet amb la figura d’Alexis Tsipras (Syriza). A l’espera d'una possible majoria absoluta que balla a mig escrutini, Syriza ha de portar el país a una revolució que pot provocar un efecte dòmino a la Unió Europea. Catalunya inclosa? Com a territori que viu l’agror de la crisi com el que més, la ciutadania també busca el trencament, però hi conflueixen dos moviments que… Seran compatibles?

La victòria de Tsipras arriba a vuit mesos de les eleccions catalanes, i deu de les espanyoles. Això vol dir que ja s’haurà pogut veure quina és la deriva de Syriza. Si compleix amb el que promet, es comencen a donar símptomes de reacció grega i la UE comença a renegociar deutes i a donar el vist-i-plau a la política anti-austeritat del partit de Tsipras, el PP ja pot començar a tremolar a les eleccions generals. L’embranzida hel·lènica podria portar un impuls a Podemos cap a La Moncloa.

Publicitat

Això també tindria un impacte a Catalunya, que dos mesos abans podria notar els primers efectes del creixement del partit de Pablo Iglesias. Tot i ser gairebé impossible que arribin a governar –ni és el seu objectiu principal, ni tampoc hi ha un cap visible d’envergadura al Principat-, podrien esgarriar els plans als partits independentistes, que busquen una majoria absoluta per legitimar el procés, així que el Principat es quedaria sense cap de les dues revolucions i hauria de restar a l’espera de Pablo Iglesias, que tindria molta feina abans que satisfer Catalunya amb un referèndum impopular a la resta de l’Estat. I menys, si CiU i ERC no sumessin junts. És més, sense una majoria de dos terços –suficient per canviar la Constitució-, atorgaran el dret a decidir però no podran optar a canviar la Carta Magna? Impossible.

Un pacte a la basca PSOE i PP per evitar el govern Podemos encara seria pitjor per Catalunya, ja que formarien un bloc anti-independència tan sòlid com de costum. Una majoria independentista al Parlament i un Podemos dirigint Espanya amb majoria folgada tampoc seria la panacea, ja que el partit anti-establishment barreja el debat sobre la creació d’un Estat amb les misèries de la família Pujol i titlla CiU de ‘casta’. I a la ‘casta’, la vol fora, així que no hi pactarà. Com sempre, a mercè de Madrid, les decepcions arribarien.

Com que ICV és conscient de possible efecte Syriza, ha estat ràpida com la llum aquest diumenge per cridar a “confluir” entre forces de l’esquerra alternativa per repetir la fita de del nou partit grec. Els qui fa escassos mesos reivindicaven com ningú la unitat dels partits pel dret a decidir, ara ho fan amb els de l’esquerra alternativa. Nedar a dues aigües submergint-se en la indefinició perpètua els està enfonsant, i passaran tot l’any buscant algú que els rescati. No ho tindran fàcil, però.

D’altra banda, Syriza també podria fracassar, l’aventura de Pablo Iglesias podria grinyolar i podrien ressorgir IU i UPyD, però amb un PSOE o PP encara es mantindrien. Cap via de pacte, de nou. L’únic escenari plausible que podria beneficiar el sobiranisme és que Syriza comenci a crear complicitats a Espanya però no prou com per evitar la majoria independentista al Parlament, i tampoc com perquè Pablo Iglesias arrasés a Madrid. Un escenari de multipartidisme amb dificultat per formar govern, un executiu dèbil o un escenari de repetició de comicis, seria propici per una revolució catalana.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut