Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Portbou, el benestar i l’equilibri social

El municipi de Portbou  (a la part més  oriental i septentrional de l’Alt Empordà) és un autèntic “petit paradís” pel  que fa al seu magnífic paisatge natural i la tranquil•litat […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 26/12/2015

El municipi de Portbou  (a la part més  oriental i septentrional de l’Alt Empordà) és un autèntic “petit paradís” pel  que fa al seu magnífic paisatge natural i la tranquil•litat absoluta; però un dels punts més negatius que pateix és l’envelliment  accelerat de la població;  una de les  més destacades de les comarques gironines. Segons  dades del padró municipal,  a 1 de gener  de 2015,  s’ha  passat de  1.214 inscrits  a 1.167.

Portbou necessita, més  que  mai, tenir  confiança  en  si mateix  i deixar de pensar  en les “glòries” del passat. Els portbouencs  hem de  tenir  clar que podem  tirar endavant per les  nostres pròpies forces. Que disposen d’unes riqueses naturals, paisatgístiques i arquitectòniques excepcionals. I això, unit al manteniment i la millora del tren convencional (l’estació de  Portbou necessita reformes i sobretot, elevar les andanes perquè el màxima nombre possible  de persones pugui pujar al tren)  i el “diamant en brut”  de Walter  Benjamin  configuren unes potencialitats  importants, que ens haurien de permetre  -treballant  dur  tots plegats  i  amb l’ajuda coordinada de les institucions supramunicipals- sortir, al més  aviat possible, de l’atzucac.  Portbou, si vol pot, perquè  disposa  de grans  oportunitats de  futur. Ara és l’hora d’aprofitar aquesta matèria primera que  cal  transformar-la en riquesa, benestar i equilibri social i poblacional.