Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Podemos llança l’ham enverinat… i ningú pica

L’altre dia ja advertíem que el debat sobre la llista unitària estava al caure. Avui els partits de l’òrbita convergent (la pròpia CDC i DC) han anat incrementant la pressió, […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 18/04/2016

L’altre dia ja advertíem que el debat sobre la llista unitària estava al caure. Avui els partits de l’òrbita convergent (la pròpia CDC i DC) han anat incrementant la pressió, però sembla que serà difícil que pugui fer el mateix efecte que la que feia el president Mas. Aquesta vegada, Convergència no té el trumfo de poder convocar o no eleccions, perquè estem parlant de les eleccions espanyoles. A més, l’ANC s’ha pronunciat en el sentit de donar llibertat als partits independentistes per prioritzar la unitat d’acció vagin junts o no. Caldrà veure què passa i si el debat no es torna agre.
 

Avui però, el tema que ha ocupat la majoria de titulars és la doble proposta de pregunta d’un hipotètic referèndum amb el qual Podemos o En Comú Podem vol comprar la nostra voluntat, ara sí, amb un marcat to preelectoral. Reis del postureig, els de Xavier Domènech han filtrat les dues propostes de pregunta que s’avenen a fer i van proposar a Miquel Iceta en cas que l’Arcàngel Sant Gabriel se'ls aparegui i permeti la dita votació. Les dues propostes de pregunta són:
 

“Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent d’acord amb els procediments legals pertinents?” O bé: “Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent mitjançant la corresponent reforma de la Constitució?”. Totes dues opcions venen a dir el mateix: estaria a favor d’un Estat independent si PP i PSOE s’avenen a reformar la Constitució, i les noves Corts així ho ratifiquen, la Carta Magna sense cap entrebanc i amb la complicitat d’aquests partits encara majoritaris així ho recull i… algú ho veu realment factible?
 

La independència no es demana, la independència es proclama, i després ja es negociarà. Una variable d’aquest tipus via referèndum no vinculant és impossible de produir-se. Entenem la proximitat de la campanya electoral, però la honradesa política indica que el més normal des del seu punt de vista seria proposar un front per aconseguir la celebració d’un referèndum, com està fent ICV els darrers dies. El problema és que només amb això ja fa temps que també van tard, car CDC, ERC i la pròpia ICV ja van anar al Congrés a demanar la celebració d’un referèndum el 8 d’abril de 2014, i la resposta va ser, per enèsima vegada, “No”. Per això som on som, i per això no hi ha cap motiu per aturar la legislatura de la desconnexió que avui el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, ha reblat amb l'anunci de l'obertura de noves oficines de l'Agència Tributària de Catalunya.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats