Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Podem acceptar les propostes del Financial Times ?

El  prestigiós rotatiu  britànic Financial Times proposa una tercera  via  confederalista que no  té res a veure amb el que planteja  en Duran-Lleida, el PSC o Foment del Treball. La  […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 06/05/2014

El  prestigiós rotatiu  britànic Financial Times proposa una tercera  via  confederalista que no  té res a veure amb el que planteja  en Duran-Lleida, el PSC o Foment del Treball. La  tercera via  que proposa el Financial Times, confederalista de totes  totes, implica  trencar amb la constitució espanyola o reformar-la amb profunditat. El problema d’aquesta reforma (segons el títol  deu de la mateixa  carta  magna espanyola) és que implica un  procés llarg, feixuc, complicat, perillós i, a voltes, enganyós. La Tercera via que proposa el Financial Times és fer possible un veritable període de negociació a tres bandes -Barcelona,Madrid, Brussel•les-  i amb el vist-i plau de Berlin i Washington, per tal  de desbloquejar  la situació actual  i obrir un autèntic  procés de canvi i  discussió política, que podria  durar entre cinc i deu  anys. 

Podem  acceptar  les   propostes que fa  el Financial Times ? En principi, el debat a l’entorn del rotatiu  britànic és positiu; però, al meu entendre, la tercera via confederalista del Financial Times  només  hauria de poder  ser acceptada per la part catalana si fos  una opció,  autènticament, confederalista i temporal, i sobretot, que al final del “període transitori” s'acceptés escrupolosament  la voluntat de  poble català, a través de l’aplicació del dret a l'autodeterminació  dels pobles .