Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Per la ruptura

A hores d'ara deuen estar fregits amb el darrer episodi de les negociacions Mas-Junqueras, com els va explicar bé ahir en Guifré. No es preocupin, que en el fons totes […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 10/01/2015

A hores d'ara deuen estar fregits amb el darrer episodi de les negociacions Mas-Junqueras, com els va explicar bé ahir en Guifré. No es preocupin, que en el fons totes aquestes gesticulacions i mitges cessions volen dir que s'està a prop de l'acord final. Durant el dia d'avui hem pogut seguir moltes de les reaccions a les xarxes socials sobre els esdeveniments d'ahir. La indignació és gran, però el que ens ha sorprès ha estat la multitud de comentaris que “amenaçaven” tant a CiU com a ERC d'anar a votar la CUP si no deixaven de fer-se la guitza. I això que van ser els primers de desmarcar-se de qualsevol negociació per una llista unitària. Com és possible, doncs, aquesta reacció?

Ha arribat el moment de tornar-se a preguntar: i de tot això, què en diu la CUP? Per què tothom ha acceptat tant tranquil.lament el desmarcament descarat de la formació just abans d'iniciar-se les negociacions per la llista unitària? “Per la ruptura”, és la resposta que ha donat avui David Fernández, que ha tornat a desgranar la proposta del partit assembleari exigint eleccions plebiscitàries i constituents immediatament. L'habilitat de la formació ha estat màxima per a esquivar l'agra disputa i a més sortir-ne reforçada, amb un pla que inclourà altres formacions o independents peti qui peti.

S'atrevirà CiU a reclamar-los que no incloguin cap independent, com han fet amb ERC? Quin sentit té, d'altra banda, exigir això? Si es volen fer llistes separades, per què CiU no vol que ERC inclogui independents de la seva òrbita com ha especificat avui Marta Rovira, donant llibertat a l'ANC, Òmnium i l'AMI per a que vagin amb CiU? Quina raó lògica hi hauria per impedir que ERC inclogués Alfred Bosch (actual cap de files a Madrid) o Josep Maria-Terricabras (a Europa) o la ja diputada independent Gemma Calvet, a la seva llista al Parlament? Cap. Ni tant sols la por a perdre els comicis perquè les enquestes apuntaran ara a una victòria ben clara de CiU, si s'assegura els trumfos de la societat civil.

L'unionisme ha aprofitat la reacció de darrera hora irada del president per acusar-lo de tenir tics anti-democràtics. Alícia Sánchez-Camacho s'ha despatxat avui a gust en aquest sentit; com si tingués cap autoritat d'altra banda a fer aquest tipus de comentaris venint del partit que ve.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014