Dilluns, 10 d'agost de 2020 - Edició 745
La República

Paripé Sánchez Part I

Després del discurs d’investidura d’ahir de Pedro Sánchez, avui han vingut les rèpliques de tots els partits. El to d’aquestes ha estat molt dur. Mariano Rajoy i, sobretot Pablo Iglesias, han […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 02/03/2016

Després del discurs d’investidura d’ahir de Pedro Sánchez, avui han vingut les rèpliques de tots els partits. El to d’aquestes ha estat molt dur. Mariano Rajoy i, sobretot Pablo Iglesias, han cosit a retrets el candidat socialista que s’ha sentit còmode en les contrarèpliques. Albert Rivera ha mostrat el seu suport en el seu torn d’intervenció permetent-se el luxe, fins i tot, d’encadenar un parell de frases en català, per als mitjans d’aquí. En la pausa per dinar, Soraya Sáenz de Santamaría sorprenia tothom deixant totes les vies de diàleg obertes amb el PSOE a partir de la setmana vinent, perquè diu, el PSOE comparteix els cinc objectius bàsics del Partit Popular.
 

El que ha quedat clar, però i segurament Soraya n’ha pres nota, és que Mariano Rajoy ara mateix és un obstacle, un tap per a aquesta ja no només gran coalició, sinó perquè el PP entri en les enquestes de qualsevol travessa, incloses les de Ciutadans. La situació és, doncs, bastant similar a la de Catalunya, on tots els partits excepte Junts pel Sí donaven per superada l’etapa Mas, i consideraven que la formació independentista havia de proposar un altre candidat. És Soraya Sáenz una candidata ben situada per aquest relleu? L’orgull espanyol però és menys generós que el català, i és difícil que es produeixi fàcilment una cessió d’aquest tipus que, segurament, molta gent del PP veuria bé. Rajoy però, ha demostrat una bona capacitat de supervivència, malgrat tot.
 

Avui també hem vist les intervencions de Joan Tardà que ja ha anunciat que ERC no tornarà a intentar reformar Espanya, ni a demanar més referèndums, després de 16 intents. “Ens sap greu pels que es queden al regne d’Espanya, però per sort nosaltres marxem!” La tensió entre els partits independentistes i el PSOE s’ha fet evident. Tardà ha estat molt contundent i després un Francesc Homs que ha renovat el discurs de la seva formació respecte el servilisme ranci, caduc i miserable de Duran, ha reblat la intervenció del bàndol independentista. Pedro Sánchez, com ha dit Homs, s’ha presentat com “una mala versió de Mariano Rajoy”. ERC i DiL han exigit el referèndum d’autodeterminació com a condició per a plantejar algun tipus de suport a la investidura socialista, la qual cosa ha negat Sánchez, que no té cap proposta per a Catalunya a banda de dir que estudiarà els 23 punts que va plantejar Mas a Rajoy el juliol de 2014. Gran resposta a una gent que els està plantejant un objectiu independentista…
 

La situació segueix encallada a Espanya. Pedro Sánchez no ha obtingut la majoria absoluta i el debat es tornarà a repetir divendres. El debat d'avui ha implicat, d'altra banda, que el cronòmetre de la fi de la legislatura espanyola comenci a córrer. Els espanyols tenen dos mesos per posar-se d'acord si volen evitar nous comicis. Puigdemont, des de la cambra catalana, ja ha anunciat que el debat d’investidura és la mostra fefaent del “funeral de la tercera via”. Certament, el to de Sánchez amb Catalunya ha estat alarmista. Homs li ha volgut ressaltar que no hi ha cap fractura social, que és un llenguatge impropi d’un líder socialista que està clarament influenciat pel clima catalanofòbic que impera a la meseta. Val a dir que el debat d’investidura ha anat bé avui al govern català, que ha perdut la primera votació al Parlament. El motiu ha estat el debat sobre la gestió d’Aigües Ter-Llobregat. Tant la CUP com la resta de l’oposició volen que la Generalitat torni a gestionar els béns i les instal·lacions de la xarxa d’ATLL, un debat que s’arrossega de l’anterior legislatura.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Relacionats