Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Nova sentència contra l’Estat espanyol

Una de les principals tasques que procuro dur a terme al Parlament Europeu és treballar per la transparència democràtica i per la defensa dels drets humans (veure 1 i 2). […]

Oriol Junqueras 16/10/2010

Una de les principals tasques que procuro dur a terme al Parlament Europeu és treballar per la transparència democràtica i per la defensa dels drets humans (veure 1 i 2). Per aquesta raó, em sembla oportú ressenyar que la setmana passada el Tribunal Europeu del Drets Humans d’Estrasburg va condemnar l’Estat espanyol per incomplir l’article número 3 del Conveni Europeu dels Drets Humans, atès que la justícia espanyola es va negar a investigar les suposades tortures (certificades per un informe forense) a Mikel San Argimiro, detingut i incomunicat l’any 2002 per l’aplicació de la Llei Antiterrorista.

En concret, a petició de l’Audiència Nacional, el Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid va sobreseure i va arxivar la denúncia presentada per aquest ciutadà basc, al·legant que és impossible identificar els guàrdies civils que van participar en la detenció i que els vídeos de l’arrest eren “insuficients” per demostrar els suposats maltractaments. En conseqüència, el Tribunal d’Estrasburg conclou que “les jurisdiccions internes han rebutjat les proves que haurien pogut contribuir a l’aclariment dels fets” i que haurien servit per “identificar i castigar els eventuals responsables”.

En aquest context, també cal tenir present que, recentment, el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha exposat en el seu cinquè informe periòdic de l’Estat espanyol que “l’abast potencialment excessiu de les definicions de terrorisme en el dret intern, en particular les que figuren en els articles del 572 al 580 del Codi Penal espanyol, […] podrien donar lloc a la violació de diversos drets enunciats en el Pacte [Internacional de Drets Civils i Polítics]” (CCPR/C/ESP/CO/5,27/10/2008).

Finalment, en aquest mateix sentit, cal recordar la sentència del mateix tribunal europeu contra l’Estat espanyol per l’actuació contra els independentistes catalans el 1992 en l’anomenada Operació Garzón. Em sembla evident que, des d’un punt de vista europeu, l’Estat espanyol ha de millorar els mecanismes de garantia dels drets dels ciutadans. Ja són massa sentències i massa informes d’organismes comunitaris i internacionals que ho alerten.